Обискират две кланици на Острова заради конското месо
Обискират две кланици на Острова заради конското месо / снимка: Reuters

Британската агенция по хранителните стандарти (FSA) съобщи, че е провела с британската полиция обиски в английска кланица и в завод в Уелс, заподозрени, че доставят конско месо.

"FSA прекрати дейността на две предприятия, иззе всичкото открито месо и административни документи, включително списъците с клиенти", съобщи агенцията в комюнике, публикувано на сайта й и цитирано от АФП. "Агенцията и полицията се стремят да разберат обстоятелствата, довели до продажбата на продукти, смятани, че са от говеждо месо, предназначени за кебапи и хамбургери, които се оказа, че са от конско месо", уточни същият източник.

FSA смята, че кланицата Питър Боди в Тодморден, Северна Англия, е доставяла разфасовки от конско месо на месната фирма Фармбокс Мийтс в Абъристуит, Западен Уелс. Директорът на операциите на FSA уточни, че е наредил одит на всички кланици, произвеждащи конско месо във Великобритания след откриването в средата на януари от ирландските власти на хамбургери, продавани в супермаркетите Теско във Великобритания и Ирландия, съдържащи конско месо, пише БГНЕС. "Бях шокиран да открия явната измама на потребителите", допълни директорът, уточнявайки, че разследването продължава.

Скандалът във Великобритания се разрасна миналата седмица, когато лазаня марка "Финдъс", която по етикет съдържала говеждо месо, се оказа, че съдържа конско месо. Тя била произведена от френската компания "Комижел".