Няма да се стигне до война между Саудитска Арабия и Иран
Няма да се стигне до война между Саудитска Арабия и Иран / снимка: БГНЕС, архив

Ескалацията на напрежението между Иран и Саудитска Арабия ще повиши нестабилността в Близкия Изток, но няма да доведе до война, смятат експерти и дипломати, чието мнение потърси АФП.

Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран

Рияд прекъсна дипломатическите си връзки с Техеран, след като саудитското посолство в иранската столица беше запалено от протестиращи. Тяхното недоволство, както и това на официалните лица в ислямската република, беше предизвикано от екзекуцията в сунитското кралство на влиятелния шиитски духовник Нимр ал-Нимр по обвинения в "тероризъм".

"Саудитците нямат намерение да увеличават напрежението, но ако от другата страна има ескалация, кралството ще отговори на предизвикателството на всяка цена", заявява Мустафа Алани, експерт по сигурността в Центъра за изследвания на Персийския залив.

Близкият Изток върви към конфликт

Според анонимен западен дипломат, потърсен от френската агенция, Иран "няма да влиза във война със Саудитска Арабия".

Според някои официални лица от страните в Персийския залив Иран се опитва да внесе нестабилност в региона, като атакува саудитски и арабски интереси. Други източници предупреждават, че се очаква покачване на нападенията срещу шиитски джамии в Ирак и Ливан.

"Това не е правилния момент за Иран да взривява мини в региона на Залива, при положение че очакват ефективното вдигане на ембаргото и подновяването на петролния износ", допълва дипломатът, като има предвид съгласието на Техеран от юли да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяна на международното търговско ембарго.

Източник: БГНЕС