Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран
Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран / БГНЕС

Саудитска Арабия, Судан и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения с Иран. Обединените арабски емирства обявиха, че изтеглят посланика си от Техеран и намаляват нивото на дипломатическите си отношения с Иран, съобщи Франс прес.

Саудитският външен министър Адел ибн Ахмед ал Джубейр съобщи, че Саудитска Арабия къса дипломатическите отношения с Иран след нападението срещу саудитското посолство в Техеран и острата иранска реакция, последвала екзекуцията на саудитския шиитски духовник Нимр Бакр ан Нимр.

Саудитска Арабия скъса дипломатическите отношения с Иран

Броени часове по-късно Бахрейн предприе аналогична стъпка спрямо Иран. Това обяви министърът на информацията Иса ал Хамади. На иранските дипломати в малкото островно кралство в Персийския залив е даден 48-часов срок да напуснат територията на страната.

Бахрейн, както и Саудитска Арабия, е управляван от сунитска династия, макар че мнозинството от населението му е шиитско, което през последните години доведе до насилственото потушаване на опозиционни движения с искания за конституционни реформи в островната монархия.

Малко по-късно Судан също обяви, че скъсва дипломатическите отношения с Иран и изгонва иранския посланик от страната след щурмуването на саудитското посолство в Техеран и на консулство в Мешхед (Машхад), предаде Ройтерс, цитирайки декларация на външното министерство в Хартум. Едновременно с това се отзовава и суданският посланик в Иран.

Обединените арабски емирства обявиха, че понижават нивото на дипломатическите отношения с Иран и ограничават броя на иранските дипломати в страната.

"ОАЕ решиха да понижат нивото на дипломатическо представителство в Ислямска република Иран до равнище на шарже д'афер и да намалят броя на иранските дипломати в страната", заяви информационната агенция на страната. Външното министерство на ОАЕ каза, че отзовава посланика от Техеран. ОАЕ заявиха, че след понижаването на нивото на дипломатическите отношения ще се съсредоточат само върху бизнес връзките с Иран.

ОАЕ обосноваха решението си с "продължаващата намеса на Иран във вътрешните работи на арабските страни от Залива".

Иранци нападнаха посолството на Саудитска Арабия в Техеран (СНИМКИ)

Екзекуцията на саудитския шиитски духовни шейх Нимр Бакр ан Нимр, яростен критик на властите в Рияд, изостри напреженията в Близкия Изток. Той бе един от 47-те екзекутирани в Саудитска Арабия в събота, осъдени за тероризъм, напомня ДПА.

Саудитското посолство в Техеран бе частично разрушено при нападенията на демонстранти, които хвърлиха запалителни бомби и проникнаха в сградата.

Източник: БТА