Няма да има палестинска държава преди 2012 г.
Няма да има палестинска държава преди 2012 г. / снимка: Reuters

Израелският външен министър Авигдор Либерман каза днес, че през следващите две години няма да се създаде палестинска държава, за което роля ще имат трудностите в мирните преговори и разделенията сред палестинците, предаде Ройтерс. Либерман коментира призива на Четворката за Близкия Изток, включваща САЩ, Русия, ООН и Европейския съюз, за постигане на споразумение до 2012 г.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който започна през май непреки преговори с палестинците с посредничеството на Вашингтон, приема искането им да създадат собствена държава, но настоява тя да бъде лишена от някои правомощия и суверенитет по отношение на Западния бряг.

Палестинската автономна власт на президента Махмуд Абас също така се сблъсква със съпротивата на ислямисткото движение Хамас, което отказва да признае еврейската държава и контролира Ивицата Газа, отбелязва БТА. „Аз съм оптимист, но не виждам какъвто и да е шанс за създаване на палестинска държава преди 2012 г.", заяви Либерман пред репортери след среща с руския външен министър Сергей Лавров. „Някой може да си мечтае, да си въобразява, но реалността на място е, че сме още доста далеч от постигане на съгласие и споразумение по създаването на палестинска държава до 2012 г.", каза той.

Според палестинския министър-председател Салам Фаяд палестинците биха могли едностранно да обявят създаване на държава, ако продължи дипломатическата безизходица. Абас обаче не отдава голямо значение на тази възможност, посочва Ройтерс. Русия следва различен курс от останалите участници в Четворката за Близкия Изток, като открито се ангажира с Хамас. Лавров защити политиката на Москва, като каза, че в разговорите с Хамас страната му се стреми да убеди движението да насочи усилията си към политически действия и да подкрепи арабската инициатива за мир.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче смята, че създаването на палестинска държава до 2012 г. е напълно постижимо, предаде ИТАР-ТАСС. Лавров заяви това днес след срещата си с лидера на Палестинската автономна власт Махмуд Абас. „В решението на квартета от март, взето на министерска среща, се казва, че искаме да направим всичко, за да решим този проблем до 2012 г.", каза Лавров. По думите му ако всички проявяват добра воля и взаимно доверие, а външните играчи стимулират страните към постигане на съгласие, това е напълно реално.