Съдията от Московския градски съд Андрей Суворов осъди опозиционния активист Алексей Навални на 19 години в колония със специален режим на изнесено заседание в наказателна колония-6 във Владимирска област, съобщава Интерфакс. Държавното обвинение поиска да го осъди на 20 години лишаване от свобода.

Русия поиска 20 години затвор за Навални

"Алексей Навални беше осъден на 19 години в наказателна колония с максимална сигурност", заяви говорителката Кира Ярмиш. Журналист на АФП, наблюдавал съдебното заседание в пресцентъра на затвора, заяви, че Навални се е усмихвал, докато съдията е чел присъдата, и е прегърнал друг обвиняем, преди предаването да бъде прекъснато.

Алексей Навални беше признат за виновен по шест члена: създаване на екстремистка общност, призиви към екстремизъм, създаване на неправителствени организации, нарушаващи правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, както и въвличане на непълнолетни в извършването на опасни деяния и реабилитация на нацизма. В допълнение към присъдата му е определена глоба в размер на 850 хил. рубли, съобщава "Ведомости".

Делото е разгледано в закрит режим. Както съобщава "Медиазона" (признат за чуждестранен агент), родителите на Алексей Навални не са били допуснати в залата. През юни Московският градски съд прехвърли заседанията по делото за екстремизъм в закрит режим, тъй като държавното обвинение предупреди за "възможни провокации".

Протести в София, Варна и Бургас в защита на Алексей Навални


Навални вече излежава деветгодишна присъда за нарушение на условното освобождаване, измама и неуважение към съда. Тези обвинения се смятат за политически мотивирани.

Наказателното дело за екстремизъм срещу Алексей Навални е образувано през есента на 2022 г. Сътрудниците на опозиционера обясниха, че епизодите за създаването на екстремистки общности и финансирането на екстремизма са свързани с работата на Фонда за борба с корупцията (обявен за екстремистки, забранен в Русия, ликвидиран) и събирането на дарения за работата на организации, създадени от Алексей Навални. Статията за участието на непълнолетни в извършването на опасни деяния се отнася до протестни действия, организирани от ФБК, в които "са участвали няколко лица под 18 години".

В колониите със специален режим се настаняват мъже с особено опасен рецидив и осъдени на доживотен затвор. Този режим предвижда по-тежки условия на задържане за осъдените, включително ограничения на свободата на придвижване, общуване и свободно време.