/ NOVA
Министерството на вътрешната сигурност на САЩ обяви създаването на Съвет за киберсигурност, в който експерти от публичния и частния сектор ще анализират значими хакерски инциденти и ще препоръчват подобряващи противопоставянето на заплахите мерки, съобщи Асошиейтед прес.

Новият орган е създаден по модела на Националния съвет за безопасност на транспорта, който анализира самолетни катастрофи и други сериозни инциденти и беше създаден през май миналата година със заповед на президента Джо Байдън.

Поддръжници на идеята разкритикуваха министерството на вътрешната сигурност, че се е забавило прекалено много време с нейното реализиране.

Новият съвет ще се състои от 15 души - държавни служители и представители на частния сектор, каза министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.
Председател на съвета ще бъде Робърт Силвърс, високопоставен служител на министерството на вътрешната сигурност. Негова заместничка ще бъде Хедър Адкинс, директор в "Гугъл" по сигурността.

Сред членовете на съвета са служители на ФБР, Агенцията за национална сигурност и министерството на отбраната, както и на компаниите "Върайзън" и "Майкрософт".

Първата задача на новия орган ще бъде посветена на уязвимостта log4j. Този обявен през декември недостатък позволява на хакери лесно да поемат контрол над всичко в кибепространството - от промишлени системи за управление през уеб сървъри до потребителска електроника.
БТА