/ iStock/Getty Images
Според изследвания световният океан е продължил да регистрира рекордни температури през миналата година. Океана е абсорбира голяма част от излишната топлина, причинена от въглеродното замърсяване.

Изменението на климата е довело до повишаване на температурата на повърхността на планетата, което води до нестабилност на атмосферата и засилване на екстремните метеорологични явления, като например бурите.

Океаните поглъщат около 90 % от излишната топлина, причинена от емисиите на парникови газове, като предпазват сушата, но предизвикват огромни и продължителни морски горещи вълни, които вече имат опустошителни последици за подводния живот.
В проучването на изследователи от Китай, САЩ, Италия и Нова Зеландия се казва, че 2022 г. е била "най-горещата година, регистрирана някога в световния океан".

Според авторите топлината в океаните е надхвърлила нивата от предходната година с около 10 зета джаула - еквивалент на 100 пъти повече от производството на електроенергия в света през 2021 г.

"Океаните поглъщат по-голямата част от нагряването, причинено от човешките въглеродни емисии", заяви съавторът Майкъл Ман, професор в Университета на Пенсилвания.

"Докато не постигнем нетни нулеви емисии, това затопляне ще продължи и ще продължим да чупим рекорди по съдържание на топлина в океаните, както стана тази година", каза той. "По-добрата информираност и разбиране на океаните са основа за действията за борба с изменението на климата".

Записите от края на 50-те години на миналия век показват неумолимо повишаване на температурата на океана с почти непрекъснато увеличение до около 1985 г.

Морски ад

Учените предупреждават, че покачването на температурите е довело до сериозни промени в стабилността на океаните по-бързо, отколкото се смяташе досега.

Изследването, публикувано в списанието Advances in Atmospheric Sciences, се основава на наблюденията на 24 учени от 16 института по света.
В него са открити и други признаци, които сочат, че здравето на океаните се влошава.

Повишаването на температурата на водата и солеността на океана - също на исторически високо ниво - пряко допринасят за процеса на "стратификация", при който водата се разделя на слоеве, които вече не се смесват.

Това има широкообхватни последици, тъй като влияе върху обмена на топлина, кислород и въглерод между океана и атмосферата, като последиците включват загуба на кислород в океана.

"Самото обезкисляване е кошмар не само за морския живот и екосистемите, но и за хората и нашите сухоземни екосистеми", се казва в изявлението на изследователите.

Актуализираните данни, публикувани тази седмица, показаха, че средната глобална температура на атмосферата през 2022 г. е била петата най-топла година от началото на записите през XIX в., според европейската служба за климатични промени "Коперник".

Държавите по света са изправени пред каскада от безпрецедентни природни бедствия, които стават по-вероятни и смъртоносни поради изменението на климата.

Много от тези въздействия могат да се свържат с бързото затопляне на океана и свързаните с него промени в хидрологичния цикъл.

"На някои места се наблюдават повече засушавания, които водят до повишен риск от горски пожари, а на други места се наблюдават огромни наводнения от проливни дъждове, често подкрепени от повишено изпарение от топлите океани", казва съавторът Кевин Тренберт от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ и Университета в Окланд.
БГНЕС, АФП