Русия и Украйна се обвиниха взаимно, че са обстрелвали ядрената централа в Запорожие преди извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде разгледана глобалната загриженост относно съоръжението.

И Москва, и Киев заявиха, че е имало пет ракетни удара в близост до зоната за съхранение на радиоактивни материали в централата - най-голямото ядрено съоръжение в Европа, което през последните дни е в центъра на подновени боеве.

По-късно украинската ядрена агенция "Енергоатом" съобщи, че е имало нов руски обстрел в близост до един от шестте реактора на централата, който е предизвикал "обширен дим" и "няколко радиационни сензора са повредени".

Украинската централа е под контрола на руските войски и Украйна обвини Москва, че разполага там стотици войници и складира оръжие.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Русия може да предизвика инцидент, "дори по-катастрофален от Чернобил" - препратка към ядрената катастрофа в тогавашна съветска Украйна през 1986 г.
Ръководителят на Организацията на обединените нации Антонио Гутериш също заяви в изявление, че продължаването на военните действия около съоръжението може да "доведе до катастрофа".

Той призова и двете страни "незабавно да прекратят" всички военни действия в близост до електроцентралата.

Руски дипломат: България ще бъде от засегнатите страни при авария в Запорожката АЕЦ

Очаква се Съветът за сигурност да се събере в 19:00 ч. по Гринуич.

Електроцентралата от съветската епоха в Южна Украйна беше превзета от руските войски в началото на март - малко след като Москва започна инвазията си, и оттогава остава на фронтовата линия.
"Русия превърна атомната електроцентрала в бойно поле", заяви Зеленски, говорейки по видеовръзка на донорска конференция за Украйна в Копенхаген.

Той призова за по-строги санкции срещу Русия, заявявайки, че тя е "терористична държава" - в същия ден, в който латвийските депутати приеха резолюция, в която нарекоха Русия "държавен спонсор на тероризма".
В заявлението се казва, че действията на Русия в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ" и се заявява, че използването на насилие срещу цивилни граждани следва да се счита за "тероризъм".

Украинският външен министър Димитро Кулеба я приветства като "навременна стъпка" и призова други държави да последват примера ѝ, докато говорителката на руското външно министерство Мария Захарова я нарече "ксенофобия".

Латвия призова всички страни от ЕС да забранят издаването на туристически визи за руски граждани и заяви, че мярката трябва да се разпростре и върху гражданите на Беларус заради подкрепата на беларуския режим за инвазията.

Междувременно сраженията продължиха в Източна Украйна, където подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават срещу украинските сили от 2014 г. насам.
В бомбардирания град Соледар малкото останали жители живеят в подземни убежища.

"Надяваме се на най-доброто, но с всеки изминал ден се оказва все по-зле", казва 62-годишната Светлана Клименко, докато навън продължава обстрелът.

Друг мъж, живеещ в подземието, 59-годишният Олег Макеев, каза: "Тук не можеш да сготвиш нищо нормално, не можеш да се измиеш. Как трябва да се чувствам?".

27-годишният войник Михайло, който има татуирана над едното си око думата "Свобода", каза, че военните също "седят в окопите", поради липса на снаряжение.
"Има много тяхна артилерия, минохвъргачки, а ние не можем да реагираме, нямаме нищо".

"Те ще продължат да напредват", каза той. "Ние повече се крием, отколкото да правим нещо полезно"
БГНЕС