Норвежки съд продължи предварителния арест на атентатора от Осло
Норвежки съд продължи предварителния арест на атентатора от Осло / снимка: БГНЕС, архив

Съдът в Осло реши Андерш Беринг Брайвик, който извърши два атентата в норвежката столица Осло на 22 юли, да остане в единична килия още четири седмици и в предварителния арест - до средата на ноември, предаде ДПА.

Съдия Ане Маргрете Лунд обяви, че съдът е взел под внимание опасенията, че Брайвик може да "се намеси в показанията на свидетелите" или да се свърже с евентуални съучастници чрез други съкилийници, ако не бъде държан в изолация, предаде БТА.

Брайвик ще остане в предварителния арест до 14 ноември, като ново заседание по иска за задържането му трябва да се състои преди тази дата, реши съдът.

В съда Брайвик се оплака, че задържането му в единична килия е форма на мъчение. Той е в изолация вече два месеца. Според норвежкото право, задържането в единична килия може да продължи четири седмици, като прокуратурата може да поиска удължаване след изтичане на срока.

При задържането му Брайвик призна, че е убил 77 души на 22 юли. Неговият адвокат Гейр Липестад заяви, че клиентът му не се е разкаял и изглеждал спокоен и сдържан, както по-рано.