Номинираха Обама за кандидат на демократите за президент
Номинираха Обама за кандидат на демократите за президент / netinfo

Конгресът на Демократическата партия избра официално Барак Обама за кандидат за президентските избори през ноември, след като делегатите на партийния форум изразиха гласно резултата от преброяването на гласовете. Името на сенатор Клинтън беше също вписано в избирателната бюлетина като признание за изключителната и кампания по време на първичните избори и високия брой гласове, които получи.

Хилари Клинтън, която предварително заяви, че ще даде своя глас за Барак Обама, но ще остави на своите привърженици да вземат сами решението си, се появи лично на подиума на партийния форум, за да обяви избора на щата Ню Йорк, откъдето е сенатор. Тя обяви, че прекъсва гласуването и прехвърли всички свои делегати в полза на Барак Обама, за да бъде избран по думите й "с очи, обърнати към бъдещето, и дух за победа" за следващия президент на Съединените щати.

Сенаторът Джоузеф Байдън беше номиниран от делегатите на конгреса на Демократическата партия на САЩ за кандидат за поста вицепрезидент, предаде АП. Той получи номинацията с единодушната подкрепа на делегатите малко след като Барак Обама си осигури място в историята също с единодушно гласуване на конгреса.

Приемайки номинацията, Байдън изтъкна в речта си, че Америка е изправена пред изпитания, за които е необходим "повече от добър войник" в Белия дом, имайки предвид републиканския кандидат Джон Маккейн. Сенаторът от Делауер призна пред делегатите на конгреса, че е научил много за президентския кандидат Барак Обама, докато водеше кампания срещу него. Байдън отпадна още в началото на първичните избори, след като успя да събере едва 1 процент от гласовете на партийните събрания в Айова. Сенатор Байдън, акцентира върху три основни момента в речта си, с която официално прие вицепрезидентската номинация: животът на Барак Обама като въплъщение на американската мечта, своя произход от средите на средната работническа класа и привързаността си към нейните ценности и необходимостта от промяна във външната политика на САЩ.

"Ние знаем, че това са времена, в които нашата страна е по-малко сигурна и повече изолирана откогато и да било в нашата история.", каза Байдън. Той разкритикува своите опоненти от републиканския лагер за тяхната политика и наблегна върху приликите между настоящия президент и Джон Маккейн: "Външната политика на Буш и Маккейн ни вкара в много дълбока дупка с много малко останали приятели, които да ни помогнат да се измъкнем от нея.". Последният, четвърти ден от конгреса на Демократическата партия ще премине под надслова "Промяната, в която вярваме", основното събитие ще бъде речта, с която официално избраният за кандидат за президент Барак Обама ще приеме номинацията на своята партия на футболния стадион Инвеско фийлд в Денвър пред 75 000 симпатизанти.

Сенаторът от Илинойс Барак Обама стана днес първият афроамериканец в историята на САЩ, който беше номиниран за кандидат за президентския пост, съобщиха световните агенции. Той ще се изправи срещу своя съперник от Републиканската партия Джон Маккейн на президентските избори на 4 ноември.

Бил Клинтън призова делегатите на конгреса на Демократическата партия да подкрепят силно кампанията на Барак Обама за Белия дом, предаде АП. Бившият президент подчерта, че Обама притежава удивителната способност да вдъхновява хората. Речта му бе очаквана с нетърпение от демократите предвид критиките му срещу Обама в началото на кампанията и двусмислените му изказвания за него, посочва АП. Според Клинтън Обама "е ударил джакпота", избирайки сенатора Джоузеф Байдън за вицепрезидентската кандидатура.

Клинтън не пропусна да похвали и съпругата си Хилари. "Истински се гордея с кампанията й", изтъкна той. Той призова всички, които подкрепяха Хилари, да гласуват за Барак Обама, който бе номиниран днес официално за кандидат на демократите за президентските избори през ноември.

По същото време дълга колона от протестиращи начело с представители на организацията "Ветерани от Ирак против войната" се отправиха в антивоенен поход в Денвър до Пепси сентър, където е свикан конгресът на Демократическата партия, предаде АП. След рок концерт 50 войници в камуфлажни униформи поведоха шумния, но мирен поход към центъра на града. Според полицията в похода са се включили около 2 000 души.

Пред конгресния център участниците в антивоенния поход планират седящ протест, казаха организаторите. Те настояват кандидатът за президент на демократите Барак Обама да се ангажира да изтегли незабавно войските от Ирак, да гарантира на завръщащите се войници преференциални медицински грижи и да предостави репарации на иракския народ за щетите от войната. Организаторите на протеста изпратиха писмо до Обама в началото на седмицата. (БТА)