/ БГНЕС
Няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение от 7,8 по Рихтер в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, подържа се контакт и с представители на местната изселническа общност. По последни данни при труса са загинали над 1000 души в южната ни съседка, а в Сирия жертвите са около 600 човека.

От Министерството на външните работи изказаха съболезнования на семействата на загиналите при земетресението.

България изпрати спасителни екипи в помощ на пострадалите и за справяне с последствията от тежкото земетресение. От Министерството на отбраната съобщиха, че два самолета „Спартан“ са излетели към Турция. За заминаване към районите на труса пътува и модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Освен хора, за Турция отпътува техника, палатки и кучета, каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Българският Червен кръст също има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение.