/ БГНЕС, архив
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща днес да продължи да управлява страната. Той каза това, след като полицията препоръча на главния прокурор да му повдигне обвинения във връзка с две разследвания, предадоха световните агенции.
 
Нетаняху заяви, че не е направил нищо нередно. "Ще продължа да управлявам Израел отговорно и честно", каза той в телевизионно обръщение. Нетаняху припомни, че срещу него досега са извършени 15 проверки и всички са били безрезултатни, допълва ТАСС. Нетаняху обвини полицията, че се е впуснала в "лов на вещици", допълва АП.
 
Разпитват Нетаняху седми път за корупция

По-рано днес полицията отправи препоръки за предявяване на обвинения на Нетаняху по два случая. Първият касае получаването на луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Паркър или холивудския израелски продуцент Арнон Милшан.
 
Критикуват Нетаняху, че синът му има приятелка нееврейка

Според медиите подаръците от Милшан са на стойност 750 000 шекела (214 000 долара), а тези от Паркър - 250 000 шекела (71 000 долара). В замяна Нетаняху е помагал на милиардерите в достъпа им до израелския медиен пазар, свързал е единия от тях с индийски бизнесмен, помагал им е по въпроси, свързани с американски визи и в областта данъчните облекчения.
 
Вторият случай касае предполагаем опит за въздействие върху редакционната политика на в. "Йедиот ахронот", припомнят агенциите.
 
Нетаняху обвини европейските страни в лицемерие и двойни стандарти

Агенцията припомня, че преди десет години Нетаняху, който тогава бе лидер на опозицията, отправи призив към тогавашния премиер Ехуд Олмерт да подаде оставка по време на полицейско разследване. Тогава той каза, че лидер, който е затънал до шията в разпити, не може да управлява страната както трябва.
 
По повод препоръките на полицията сега бившият израелски премиер Ехуд Барак, който е противник на Нетаняху, го призова да се оттегли временно от поста и управляващата коалиция утре сутринта да назначи негов заместник.
БТА