Критикуват Нетаняху, че синът му има приятелка нееврейка
Критикуват Нетаняху, че синът му има приятелка нееврейка / Guliver/Getty Images

Израелският премиер Бенямин Нетаняху беше подложен на остри критики от религиозни депутати, след като се появиха съобщения в медиите, че синът му поддържа връзка с норвежка нееврейка, съобщи Франс прес.

Норвежкият в. "Даген" съобщи, че 23-годишният Яир Нетаняху ходел с 25-годишната норвежка Сандра Лейкангер, която учи понастоящем в Израел. Вестникът твърди, че на среща в Давос Нетаняху казал на норвежкия си колега, че двамата млади неотдавна прекарали ваканцията си в Норвегия.

Нисим Зеев, член на дясната консервативна религиозна партия на евреи сефарди "Шас", заяви пред в. "Джерузалем пост" вчера, че Нетаняху трябва да "покаже национална отговорност" в качеството си на министър-председател. Моше Фейглин, депутат от най-радикалното крило на Ликуд, партията на Нетаняху, от своя страна окачестви връзката между двамата като "достойна за съжаление".

"Джерузалем пост" цитира източник, близък до сина на Нетаняху, който потвърдил, че Сандра Лейкангер не е еврейка. Крайнодясната националистическа и религиозна организация "Лехава" от своя страната призова Нетаняху да предприеме мерки, за да попречи на тази връзка, допълва БТА. "Както знаете, вашите внуци няма да бъдат евреи", предупреди лидерът на "Лехава", Бенци Гопщайн във Фейсбук.

Според юдаизма евреи са само децата, родени от еврейска майка, или ако са приели юдаизма.

Офисът на Нетаняху - който е бил женен за нееврейка, Фльор Кейтс, от 1981 до 1984 г. - отказа всякакъв коментар по въпроса.