/ iStock/Getty Images
От Судан до Сенегал, необичайни валежи и наводнения обхванаха района на Сахел в Африка и породиха още едно предизвикателство за местните власти, освен недостига на храна и коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

В Судан наводненията са най-тежките от 1912 г. насам и вече засегнаха 650 000 души. Жертвите са най-малко 114, а ранените 54. В началото на септември там беше обявено извънредно положение, което ще продължи три месеца.
 


В Южен Судан половин милион души бяха принудени да напуснат домовете си заради преливането на Бели Нил. Наводненията там са отнели живота на над 100 души.

В Етиопия около 217 000 души бяха прокудени от домовете си от наводнения и свлачища, засегнали пет от деветте района на страната.

Наводненията предизвикаха хаос и в Централно Мали, където хиляди хора избягаха от домовете си в град Сегу през август.

Сомалия обяви извънредно положение заради нашествие на скакалци

В Южен Чад 3300 семейства трябваше да напуснат 11 села заради наводненията, унищожили 15 000 хектара обработваеми земи.

В югозападния нигерийски щат Кеби бяха наводнени около 500 000 хектара обработваеми площи. Щатът е основен производител в Нигерия на ориз, царевица, жито, картофи, сорго. Проливните дъждове и наводненията разрушиха пътища, мостове, къщи, училища и болници в други части на страната. Десетки хиляди души трябваше да напуснат домовете си.

В Нигер проливните дъждове и наводненията отнеха досега живота на 67 души и унищожиха почти 32 000 къщи за около 2 месеца. Засегнати бяха около 330 000 души и 6000 хектара посеви бяха унищожени заради преливане на река Нигер.

В Сенегал на 7 септември валя безпрецедентен порой в продължение на седем часа. Тогава според местните власти е валяло толкова колкото за три месеца през дъждовния сезон. Правителството разработи и започна да прилага план за спешни действия след пороя от началото на месеца.
БТА