Недостигът на земни и водни ресурси застрашава продоволствената сигурност
Недостигът на земни и водни ресурси застрашава продоволствената сигурност / снимка: Reuters, архив

Увеличаващото се с бързи темпове население, климатичните промени и замърсяването на земните и водните ресурси вероятно ще направят света по-уязвим на продоволствената несигурност и до 2050 г. ще затруднят изхранването на хората, сочи публикуван доклад на ООН, цитиран от Ройтерс.

До 2050 г. светът ще трябва да увеличи производството на зърно с 1 милиард тона и да произвежда допълнително 200 млн. т животински продукти на година, за да изхранва населението, което се очаква да достигне 9 милиарда души спрямо 7 милиарда в момента, сочат оценките на ООН.

Интензивното земеделие от последните десетилетия помогна да бъдат изхранени милиони гладни хора, но то често влошаваше състоянието на земните и водните системи, от които зависи производството на храни, обяви днес Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН.

„Тези застрашени системи може просто да не бъдат в състояние да допринесат, както се очаква, за покриването на  човешките нужди до 2050 г. Последиците от това за глада и бедността са неприемливи. Сега трябва да бъдат взети предпазни мерки”, заяви генералният директор на ФАО Жак Диуф, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Една четвърт от земята е силно изтощена (деградирала), още 8% са умерено изхабени, а 36% са стабилни или леко изтощени и 10% се определят като подобряващи се, се посочва в доклада на ФАО „Състояние на световните земни и водни ресурси за прехрана и земеделие”, допълва БТА. В момента близо 1 милиард души са недохранени, като от тях 578 милиона са в Азия, а 239 милиона в Африка на юг от Сахара, посочва ФАО.

В развиващите се страни, дори ако земеделското производство се удвои до 2050 г. както и се очаква, за да се прехранва светът, все още има опасност една пета от хората да бъдат недохранени, което се равнява на 370 млн. гладуващи, повечето от които ще бъдат в Африка и Азия.

В доклада, публикуван на фона на започналата среща на върха по климата в Дърбан, Южна Африка, също така се предупреждава, че глобалното затопляне може да предизвика намаляване на валежите и да промени речните потоци, от които зависят системите за производство на храни в света, допълва ДПА.

Оценките на ФАО сочат, че до 2050-а нарастващото население и доходи ще изискват световното производство на храни да се увеличи със 70%. В доклада си ФАО призовава за по-добро управление на земните и водните ресурси на планетата, отбелязва АФП.