Не е ясно дали двамата загинали заложници в Сидни са убити от похитителя
Не е ясно дали двамата загинали заложници в Сидни са убити от похитителя / снимка: БГНЕС

Шоколадовата верига Линд заяви, че е потресена от заложническата криза в нейно кафене в Сидни, завършила с трима убити, включително нападателя, който се оказа ислямистки екстремист, предаде Франс прес.

"Потресени сме от фаталния завършек и от това, че други хора бяха ранени и трябваше да преживеят такава травма", се казва в изявление на фирмата.

Директорът на Линд Ернст Танер заяви, че е лично "шокиран и дълбоко опечален от ужасното събитие в Сидни".

"Не мога да повярвам, че се е случила такава проява на насилие", добави той и изрази "най-дълбоките си съболезнования на жертвите и семействата им". Фирмата съобщи, че ще осигури подкрепа за жертвите и семействата им, както и за всичките си служители, които са били засегнати от заложническата криза в Сидни.

Освен похитителят жертви на трагедията са 34-годишен мъж и 38-годишна жена, допълват Асошиейтед прес и Франс прес. Двете жертви бяха сред заложниците на похитителя.

Похитителят е бил прострелян по време на полицейския щурм срещу кафенето, започнал малко след 2 ч. през нощта във вторник австралийско време. Нападателят, който е на 49-години, е бил прострелян в гърдите с няколко куршума и е бил откаран в болница, където лекарите потвърдили смъртта му.

Полицията съобщава, че четирима души са ранени при щурма на кафенето, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. След ранените има жена с огнестрелна рана в рамото, полицаи, ранен леко в лицето, и двама души по-леки рани, уточнява Ройтерс.

Полицията разследва обстоятелствата, при които при полицейската операция са били убити и ранени хора. Полицията в Сидни не пожела да каже дали двамата убити са станали жертва на кръстосан огън или са убити от похитителя, посочва Асошиейтед прес. Тя обаче поясни, че заложническата криза е била изолиран акт, допълва Франс прес.

В кафенето е имало общо 17 заложници. Полицията не е открила експлозиви, допълва Франс прес. Щурмът на кафенето е бил необходим, за да се сложи край на заложническата криза, поясни комисарят от полицията на щата Ню Саут Уелс Андрю Шипионе, цитиран от ДПА.

Полицията е предприела щурма, защото той е щял да спаси много животи. Според полицейския инспектор е щяло да има много повече убити, ако полицията не е атакувала.

В резултат на престрелка в помещенията, полицията навлезе вътре, каза Шипионе. Така той потвърди информациите на австралийски медии, че полицията е щурмувала заведението, след като е чула стрелба вътре, допълва АП.

Заложническата криза продължи 17 часа. Епицентърът й беше популярно кафене на площад Мартин - пешеходна зона в центъра на Сидни.

Още в началото на кризата петима заложници успяха да избягат. Малко преди щурма шестима заложници избягаха от служебен вход на кафенето и тогава последва стрелба, заради която полицията предприе щурма, допълва Франс прес.

Според информации на австралийската преса похитителя е на 49 години, иранец, със статут на бежанец, живеещ от много години в предградие на Сидни. Името му е Ман Харон Монис и е бил обект на полицейско разследване заради редица престъпления.

По време на 17-те часа на кризата похитителят на няколко пъти накара заложниците да доближат и разпънат до витрината на кафенето черно знаме, на което на арабски език беше изписано:

"Няма друг Бог освен Аллах и Мохамед е неговият пророк" - т.нар. шахада - един от петте стълба на мюсюлманската религия с арабски букви.

Похитителят твърдеше, че е заложил четири бомби и поиска разговор с премиера на Австралия Тони Абът, както и знаме на Ислямска държава.

Монис е бил под гаранция в очакване на процес по обвинение, че е съучастник в убийството през април на 2013 г. на бившата си съпруга Нолийн Хейзън Пал. Тази майка на две деца била намушкана до смърт и подпалена в апартамент в кооперация в Сидни, посочва ДПА, като се позовава на австралийски медии. Монис е бил обвинен по над 40 пункта за престъпления за посегателство, в това число за непристойно поведение и сексуално посегателство. Тези обвинения произтичат от неговата работа като самопровъзгласил се лечител с познания в областта на черната магия, посочва ДПА.

Монис привлякъл вниманието на полицията първоначално, когато изпращал обидни писма до семействата на австралийски военни, убити в Афганистан между 2007 г. и 2009 г. За това деяние той бил осъден на 300 часа обществено полезен труд. В петък усилията му да бъдат снети останалите обвинения срещу него се провалили, твърди в. "Сидни морнинг Хералд".

Бивш адвокат на Монис Мани Кондицис изключи заложническата криза в Сидни да е организирано деяние и посочи, че тя е ужасяващ акт, извършен от индивид с откачено мислене, предаде Франс прес.

Малко преди заложническата криза Ман Харон Монис написал в своя интернет сайт sheikhharon.com, че властите са се опитали да опетнят имиджа му с фалшиви обвинения и се зарече, че няма да спре дейността си срещу подобно подтисничество. Ман Харон Монис твърдял, че докато е бил в ареста, преди да бъде пуснат под гаранция, са му се случили ужасяващи неща, казва бившият му адвокат, цитиран от ДПА. Дори и да е изолирано действие заложническата криза показва как се прилага на практика призивът на Ислямска държава към нейните последователи да действат, там където живеят, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА