Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / БГНЕС
НАТО не може да си позволи да остави „вакуум в сигурността“ в Арктика, която е обект на „засилваща се стратегическа конкуренция“ с Русия, но също и с Китай, каза днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

"Не можем да си позволим вакуум в сигурността в Крайния Север. Това може да подхрани руските амбиции, да изложи на опасност НАТО и да повиши риска от инциденти", каза Столтенберг по време на посещение в базата Бардуфос в Северна Норвегия, където в момента се провеждат големи военни учения.

На пресконференция генералният секретар на пакта, чийто мандат вчера беше удължен с още една година заради руската инвазия в Украйна, отбеляза, че в последните години Русия е засилила военните си дейности в региона.

Москва модернизира старите си бази и построи нови в Арктика, като открито демонстрира желанието си да бъде доминиращ играч там. От другата страна на границата с Норвегия, на руския Колски полуостров, е базиран мощният Северен флот на Русия, с огромна концентрация на ядрени оръжия.

"Също така наблюдаваме нарастващ китайски интерес към региона. Китай се определи като близка до Арктика държава и има за цел да установи присъствие тук", каза Столтенберг. „Поради всички тези причини Крайният Север е регион от критично значение за всички съюзници. Ето защо НАТО увеличи военното си присъствие на север“, каза той.

Учението "Хладнокръвен отговор" (Cold Response) е едно от най-важните, организирани от Норвегия след края на Студената война и в момента се провежда с участието на около 30 000 войници от 25 страни от НАТО, но също и от Швеция и Финландия, два близки партньора на алианса. Планирани отдавна, маневрите имат за цел да изпробват способността на съюзниците да защитават един от тях в случай на агресия в екстремни студове и сложна среда.

„Хладнокръвен отговор" е важно учение, особено в светлината на безсмислената руска инвазия в Украйна“, каза Столтенберг. Той добави, че съжалява, че Русия е отказала предложението да прати свои наблюдатели на ученията. „Но още повече съжаляваме, че Русия никога не ни кани да участваме в задължителното наблюдение и инспекция на нейните учения“, добави той.

Руското военно разгръщане, предшестващо инвазията в Украйна, припомни Столтенберг, първо е било „замаскирано като учение“, преди „внезапно“ да се превърне в „пълномащабна война“.
БТА