Наргис взе 80 000 жертви само в един град на Мианмар
Наргис взе 80 000 жертви само в един град на Мианмар / снимка: БГНЕС

Циклонът "Наргис", преминал в Мианмар в нощта на петък срещу събота, е убил само в град Лабута и околностите му, в югозападната част на страната, най-малко 80 000 души, предаде Франс прес, цитирайки местен представител на военната хунта, управляваща Мианмар от десетилетия.

Високопоставен американски дипломат в Мианмар предположи, че жертвите на "Наргис" могат да надхвърлят 100 000 души. Лабута е разположен в сърцето на южната делта на Иравади. В околностите му има 63 села. Десетки от тях вече са напълно заличени от картата на света.

Увеличава се загрижеността на много държави заради нежеланието на Мианмар да приеме чуждестранна помощ няколко дни след преминаването на циклона, съобщава ББС. ООН съобщи, че самолети, превозващи жизнено важни стоки, не могат да влязат в страната, тъй като нямат разрешение да се приземят. Американски дипломат описа условията в засегнатите от урагана региони като „ужасяващи”. Спасителни екипи, достигнали някои от най-засегнатите райони, разказват за страховити сцени.

Някои хуманитарни работници съобщават, че в полетата има гниещи тела, а отчаяни оцелели се бият за храна и вода. Без подслон са останали един милион човека, големи участъци от земя остават под водата, което предизвиква опасения от възникването на епидемии. Войници и хуманитарни агенции от Мианмар навлизат в засегнатите райони, но задачата е почти непосилна и много хора все още не са получили никаква помощ.

Според специалисти трябва да започне голяма хуманитарна операция, която да помогне на засегнатите от урагана „Наргис”. Правителството на страната отхвърли някои предложения за помощ, като например на САЩ да разположат в района военни кораби, а много чуждестранни хуманитарни служители чакат на опашки за визи.

Правителството одобри някои доставки по въздуха от ООН, но все още не издава разрешение за приземяване на самолетите. Представител на ООН в Банкок каза, че самолети на Световната програма за изхранване, натоварени с 40 тона високоенергийни бисквити, стоят в очакване в Дака и Дубай, тъй като все още не са получили разрешение за приземяване в Мианмар.