/ БГНЕС
Петнадесет са вече жертвите на протестите, прераснали в насилие в Чили, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на чилийското правителство.

Тези хора са загинали основно при пожари и разграбване на търговски центрове в Сантяго и в други населени места, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Родриго Убия. Той допълни, че три от жертвите в столицата са били простреляни.

Нови протести в Чили заради корупцията и ниските пенсии

В протестите, прераснали в сблъсъци със силите на реда, бяха ранени 239 души. Ранени бяха и около 50 военни и полицаи. Арестувани досега са 2200 души.

БГНЕС

Заради протестите, избухнали в края на миналата седмица, днес президентът Себастиан Пинера свика консултации с лидерите на политическите партии, за да проучи идеята за договаряне на социален пакт, който ще обедини политическите сили в търсене на възможно най-добрите решения за проблемите, засягащи чилийците.

Няма пострадали българи при протестите в Чили

От петък вечер в столицата, както и в 9 от 16-те провинции на страната, в сила е извънредно положение. За трета поредна нощ в Сантяго имаше комендантски час, продължил от 20 ч. до 6 ч. тази сутрин. Близо 10 000 полицаи и военни са разположени по чилийските улици. Това се случва за първи път от края на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет (1973-1990 г.)
Днес призив за протести и за стачки отправиха и 18 чилийски синдиката и организации. Призивите са за стачки и протести за утре и за четвъртък.

БГНЕС

10 вече са жертвите на безредиците в Чили

Протестите започнаха заради увеличението на цената на билетите за метрото в Сантяго, което впоследствие беше отменено от президента, но протестите продължиха, подхранвани от народното недоволство срещу икономическите и социалните условия в страната и неравенството.

БГНЕС

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Метрото, с което всеки ден пътуват около три милиона души, продължава да е почти изцяло затворено, след като в петък демонстранти вилняха и нанесоха щети на 78 станции. Щетите се оценяват на над 300 милиона долара. Вчера само една от седемте линии на метрото поднови частично работа.

Напрежение, сблъсъци и насилие в чилийската столица в пореден ден на протести

Прекратени са занятията в почти всички училища и университети в столицата. На летището в Сантяго чилийско-бразилската авиокомпания ЛАТАМ, която е най-голямата в Латинска Америка, инсталира десетки походни легла за пътниците, които са блокирани там от началото на протестите заради анулиране или промяна на часа на полетите им.
БТА