/ БГНЕС
10 души вече са жертвите на продължаващите бунтове в Чили. Голяма част са загинали при пожари в търговски центрове, съобщиха местните власти, цитирани от БГНЕС.

БГНЕС

В неделя се появиха съобщения, че супермаркет в чилийската столица Сантяго е бил подпален през нощта, при което са загинали четирима души. Общинските власти съобщиха, че супермаркетът е бил ограбен преди да бъде подпален.

„Пет тела са намерени в магазин за бельо“, каза кметът на Сантяго. По-рано гражданин на Перу е бил намерен мъртъв в друг изгорял супермаркет. Млад гражданин на Еквадор е починал в град Серина от огнестрелна рана.

Първи жертви на масовите безредици в Чили

Най-малко две авиолинии отмениха или отложиха полетите до столицата Сантяго. Засегнати са над 1400 пътници.

Чили е обхванат от обществени вълнения от 6 октомври, когато властите увеличиха цените на билетите за метрото.

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Мирните демонстрации бързо прераснаха в жестоки сблъсъци с органите на реда и размирици. В петък насилието достигна пика си, след като протестиращите изгориха няколко метростанции, както и автобуси и офис сгради. Метрото в Сантяго беше затворено за уикенда, а нанесените му щети се оценяват на 200 млн. долара. В Сантяго беше обявен комендантски час. 

Освен това президентът на Чили Себастиан Пинера въведе извънредно положение в още три града на страната и прилежащите им общини - Ла Серена, Кокимбо и Ранкагауа, в опит властите да се справят с избухналите безредици.

Президентът Пинера обяви в събота, че отменя повишението на цените на билетите за метрото, което доведе до протестите. „Демокрацията има не само правото, а и задължението да се защитава, използвайки всички необходими средства, дадени й от самата демокрация, за да се бори с тези, които искат да я унищожат“, заяви Пинера, цитиран от АФП, след среща с председателите на двете камари на парламента и на Върховния съд. Той обяви удължаване на извънредното положение в страната.
БТА, БГНЕС