/ БГНЕС
В столицата на Чили Сантяго отново се събират демонстранти след няколко дни съпътствани от насилие протести, предаде ДПА. Мирно шествие се състоя в столичния район Ирарасавал. Много скандиращи лозунги протестиращи се събраха на площад "Италия", а полицията разпръсна със сълзотворен газ демонстранти в пристанищния град Валпарайсо.

Няма пострадали българи при протестите в Чили

Протестите в цялата страна бяха предизвикани от повишението на цените на билетите за метро. Президентът Себастиан Пинера отмени повишението, но това не успокои демонстрантите, които се оплакват и от икономическото неравенство, ниските пенсии, липсата на възможности за образование и корупцията.

Вътрешният министър Андрес Чадуик съобщи, че през последните 24 часа трима души са загинали в съпътстващи протестите прояви на насилие. С това общият брой на загиналите от началото на протестите става 11 души. Повечето жертви са загинали в пожари.

10 вече са жертвите на безредиците в Чили

Освен това около 50 полицаи и войници са ранени през последното денонощие, 110 супермаркета са ограбени, а най-малко 13 от тях са и опожарени. В протестите са ранени стотици души, като осем цивилни са в критично състояние.

Президентът на Чили въведе извънредно положение в още три града

Според министъра на труда Николас Монкеберг протестите са довели до загубата на 20 000 работни места. Около 20 училища и няколко болници са понесли щети.

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет, която е бивш президент на Чили, призова за незабавното започване на диалог, за да се сложи край на кризата.
БТА