На Камерън му е трудно да убеди британците защо трябва да останат в ЕС
На Камерън му е трудно да убеди британците защо трябва да останат в ЕС / Guliver/Getty Images

Британският премиер Дейвид Камерън не успява да убеди гласоподавателите защо страната им трябва да остане в ЕС. С убеждаване на аудиторията се справя много по-добре бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който е за излизане от съюза, предаде Ройтерс, като се позова на ново допитване до общественото мнение.

Само 21% от анкетираните за допитването, извършено от агенцията КомПрес, смятат, че Камерън казва истината за ЕС, а 45% смятат, че на Джонсън може да се вярва повече.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

Допитването е проведено по-малко от шест седмици преди референдума на 23 юни, когато британците ще кажат дали искат да останат в ЕС или да излязат от блока.

Камерън предупреди, че излизането от най-големия търговски съюз в света крие рискове за британската икономика. Джонсън смята, че Великобритания ще процъфти извън ЕС, ако получи възможността да въведе собствени правила, да договори собствени търговски сделки и да харчи за вътрешни дела парите, които сега внася за членски внос в ЕС.

Европейци от още осем страни искат референдум за оставането в ЕС

Според допитването 33% от анкетираните смятат, че би било по-добре Великобритания да остане в ЕС, а 29% смятат, че би било по-добре страната да излезе от ЕС.

Източник: БТА