Европейци от още осем страни искат референдум за оставането в ЕС
Европейци от още осем страни искат референдум за оставането в ЕС / ThinkStock/Getty Images

Близо половината избиратели в осем големи държави от Европейския съюз искат референдум за членството в ЕС, сочи проучване на общественото мнение, цитирано от Ройтерс.

Според сондажа, направен от британската социологическа агенция Ипсос-МОРИ и публикуван днес, 45% от над 6000 респонденти в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания желаят техните страни да организират допитване като това във Великобритания на 23 юни. Една трета от анкетираните биха гласували за излизане от ЕС.

Чешките депутати обсъждат референдум за излизане от ЕС

Делът на евроскептиците варира от 22% в Полша и 26% в Испания до 41% във Франция и 48% в Италия. Дори британците да гласуват за оставане на страната в Европейския съюз, високият дял на евроскептиците в Италия не предвещава край на проблемите за ЕС, коментира представител на Ипсос-МОРИ.

Антисистемното Движение "Пет звезди", което се обявява за излизане на Италия от еврозоната, вече е втора политическа сила на Апенинския полуостров. Крайнодесният Национален фронт, който все повече се утвърждава като водеща политическа сила във Франция, също е против единната валута.

49% от респондентите в осемте държави смятат, че гражданите на Великобритания ще гласуват за излизане от ЕС. За сравнение на такова мнение са само 35% от самите британци.

Английската банка готви план "Б", ако Великобритания напусне ЕС

51% от анкетираните считат, че евентуалният Брекзит ще навреди на европейската икономика. Само 36% споделят такива опасения за британската.

Едва малко повече от 20% от участниците в допитването във всичките 9 държави са съгласни с един от основните аргументи на противниците на оставането на Великобритания в ЕС - че процесът на европейска интеграция ще се задълбочи до 2020 г. На обратното мнение са 40% от анкетираните.

48% смятат, че ако Великобритания излезе от Европейския съюз, ще я последват и други страни. 18% не споделят това виждане.

Европейските граждани предпочитат Великобритания да остане в ЕС

В същото време анкета на "ЮГав" за телевизия Ай Ти Ви, публикувана във в. "Таймс", показва, че подкрепата на британците за оставане на страната им в Европейския съюз е 42%, а тази за излизане от съюза - 40%.

Допитването, цитирано от Ройтерс, показва, че около 13%процента от хората не знаят как ще гласуват на референдума на 23 юни. Към 6% от запитаните казват, че не са решили. "Таймс" не посочва кога е осъществена анкетата и с колко участници.

Източник: БТА