Европейските граждани предпочитат Великобритания да остане в ЕС
Европейските граждани предпочитат Великобритания да остане в ЕС / Thinkstock/Getty Images

Европейските граждани имат по-голямо желание от британците Великобритания да остане в ЕС, сочи анкета в пет европейски страни, извършена малко повече от два месеца преди референдума във Великобритания на 23 юни, предаде АФП.

Г-20: Перспективата за Брекзит вреди на световната икономика

Анкетата на института Те Ен Ес, публикувана във френски медии, е осъществена едновременно във Франция, Германия, Испания, Полша и Великобритания от 4 до 14 април. Тя показва, че британските граждани са разделени почти поравно между оставане и излизане на Великобритания от ЕС - 38% са за запазване на членството, 34% са за излизане от ЕС, а 28% не са решили как ще гласуват.

78% от анкетираните германци искат Великобритания да остане в ЕС. В Испания на това мнение са 67% от анкетираните, във Франция - 59% и в Полша - 54%. Привърженици на Брексит в Германия са 13%, в Испания - 7%, във Франция - 41% и в Полша - 7%.

Пет причини, поради които британците искат да напуснат ЕС

Прогнозата за очаквания резултат от референдума е колеблива. Във Великобритания 40% от анкетираните смятат, че ще надделеят привържениците на запазване на членството, 26 % прогнозират победа на противниците му, а 34% не знаят какъв ще е резултатът.

В Германия 47% очакват Великобритания да остане член на ЕС, 38% са на противоположното мнение, а 15% не знаят какъв ще е резултатът. В Испания тези проценти са съответно 48, 28 и 24, във Франция - 48 и 52, без колебаещи се, в Полша - 44, 24 и 33.

Референдумът във Великобритания за членството в ЕС - на 23 юни

На въпрос за последиците от евентуален Брексит само 10% от британците са на мнение че състоянието на икономиката на ЕС ще се подобри, 38% очакват то да се влоши, а 21% са отговорили, че нищо няма да се промени, добавя АФП.

Източник: БТА