/ Gulliver/Getty Images
Палестински затворник в Израел, чието освобождаване беше поискано от въоръжената групировка "Ислямски джихад", е в гладна стачка вече почти 140 дни, предаде ДПА.

Говорител на болницата близо до Тел Авив, в която се намира затворникът, потвърди, че състоянието на Хишам Абу Хауаш е сериозно, но отрече да има опасност за живота на 40-годишния палестинец.

"Ислямски джихад" вчера заплаши да прекрати примирието в ивицата Газа, ако Израел не освободи мъжа.

Абу Хауаш е от град Дура, намиращ се близо до Хеброн, в южната част на Западния бряг. Според съобщения в местни медии му е наложена така наречената мярка "административно задържане" от октомври 2020 г. Тя позволява на Израел да задържа хора в продължение на до 6 месеца без срещу тях официално да има повдигнати обвинения.

Според съобщения в палестински медии Абу Хауаш има връзки с "Ислямски джихад". През последните дни в социалните медии бяха публикувани снимки на брадатия мъж в болничното му легло, на които той изглежда изключително измършавял и изнемощял.

Израелската организация "Лекари за човешки права" написа в свое съобщение в "Туитър", че един от членовете й е прегледал затворника. Според лекаря за Абу Хауаш има "непосредствена опасност от смърт" поради ниски нива на калий и възможна сърдечна аритмия.
БТА