/ iStock/Getty Images
С президентски указ от днес Мраморно море, единственото вътрешно море на Турция, и Принцовите острови в него са обявени за специална природна защитена зона, съобщава в."Дейли сабах", като отбелязва, че този статут ще помогне за опазването му.

Указът, публикуван в турския Държавен вестник, определя нови нормативни изисквания за всяка дейност в морето с цел защита на неговите води, които са силно замърсени. През пролеттта Мраморно море бе сериозно засегнато от морска слуз.

Учени: Черно море е сред най-силно засегнатите морета от глобалното затопляне


Морската слуз представлява прекомерен растеж на фитопланктон /микроводорасли/. Плътният слизест слой върху повърхността на морето съдържа разнообразие от микроорганизми, а сред главните фактори за образуването му са повишаването на температурата на морската вода в резултат на глобалното затопляне и замърсяването. Проблемът с морската слуз поражда тежки последствия за риболова и туризма.

В резултат на мащабна кампания за прочистване морската слуз бе отстанена от морската повърхност, но тя все още остава на места в морето под повърхността.

Защитената зона, определена с указа, включва морските води по крайбрежието на Истанбул, Коджаели, Ялова, Бурса, Балъкесир, Чанаккале и Текирдаг и крайбрежията на тези окръзи.

Указът определя нови стандарти за изхвърляне на отпадни води за цялата зона. Необработените отпадни води бяха една от основните причини за появата на морска слуз.
В изказване пред парламентарна комисия, занимаваща се с проблема с морската слуз, турският министър на околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум посочи вчера, че благодарение на положените усилия е избегнато влошаване на стиуацията в Мраморно море и рибите са се завърнали в него. Той добави, че се наблюдава бавно, но стабилно увеличение на биоразнообразието и на нивата на кислород в морето.

Министърът подчерта обаче, че от решаващо значение е да се спаси изцяло Мраморно море от замърсяване. Той призова за ускоряване на модернизацията на съоръженията за преработка на отпадите в района. Курум добави, че всички структурни прпомени трябва да бъдат приложени в следващите три години.

Министърът отбеляза, че се разследват потенциалните източници на замърсяване в Мраморно море, като досега са направени 88 000 проверки. Той посочи, че са били наложени глоби на обща стойност 13,5 милиона долара на 899 бизнеса и 99 морски съдове, замърсяващи морето, и е била прекратена дейността на 140 бизнеса заради замърсяване.

Министърът каза, че в момента само 46 процента от отпадните води в района на Мраморно море са подлагани на биологична обработка, като целта е в следващите три години да се стигне до 100 процента.
БТА