/ iStock/Getty Images

Москва има сведения, че Гърция подготвя нови доставки на въоръжение за Украйна. Това заяви в интервю пред ТАСС директорът на Червърти Европейски департамент на Министерството на външните работи на РФ Юрий Пилипсон.

„Гръцките власти бяха сред първите, които изпратиха оръжие в Украйна, което въоръжените сили на Украйна [ВСУ] използват ежедневно срещу цивилни в Донбас. И в края на краищата там живее голяма гръцка общност. Има доказателства, че на фона на масирания ежедневен обстрел на Донецк и други населени места, включително на територията на Русия, вече се обсъждат нови доставки за киевския режим на военната техника, с която разполага Гърция“, посочи дипломатът.

Пилипсон отбеляза, че с началото на руската инвазия в Украйна, Атина е поела категоричен курс към разрушаване на дългосрочните двустранни отношения с Руската федерация в търговско-икономическата, инвестиционна, енергийна и други области. „Прокламира се бързият отказ от руските енергийни носители, въпреки че това вече доведе до значително покачване на цените на гръцкия пазар. Руската култура се „отменя“. Официално е преустановено всяко културно и хуманитарно взаимодействие с нас. Въпреки факта, че според проучванията на общественото мнение 56% от гърците биха искали да запазят традиционните си връзки с Русия“, подчерта началникът на департамента на руското дипломатическо ведомство.

По думите му, доказателство за „новите подходи“ на гръцкото ръководство към Русия е експулсирането на 12 дипломати от руското посолство в Атина и от генералното консулство в Солун под измислен предлог.

„Линията на срив на сътрудничеството е задънена улица, по-добре е това да се разбере възможно най-скоро. И вековните връзки, които свързват народите на Русия и Гърция, несъмнено ще издържат на изпитанието“, подчерта Пилипсон.