Мощна зимна буря връхлетя Близкия изток
Мощна зимна буря връхлетя Близкия изток / БГНЕС

Сняг заваля в целия Близък изток. Регионът бе връхлетян и от мощна зимна буря, която принуди сирийци, прокудени от гражданската война в страната им, да се скупчват в бежански лагери, за да се стоплят, предаде Асошиейтед прес. Бурята донесе дъжд и град над ливанското крайбрежие, както и силни снеговалежи в планините и долината Бекаа. Там бензиностанции, банки, училища и повечето магазини бяха затворени.

Но макар и бурята да наруши ежедневието на всички, тя се оказа особено изпитание за стотиците хиляди сирийски бежанци, които живеят в палатки и импровизирани укрития в Бекаа. Недалеч от град Анджар мъже опитваха с метли и клони на дървета да почистят навалялия върху бежанските палатки сняг, опасявайки се, че укритията може да рухнат под тежестта му. Вътре в палатките можеха да се видят възрастни, скупчени около печки на дърва, за да се стоплят.

Другаде, палестинските власти на Западния бряг и в ивицата Газа обявиха бедствено положение заради бурята. Осеммесечно палестинче в бежанския лагер Тулкарем е загинало при пожар, причинен от печка, заяви говорителят на палестинското министерство на отбраната Лоае Бани Одех.

Сняг натрупа и на Голанските възвишения и в Северен Израел. Училищата в Ерусалим останаха затворени преди прогнозираната снежна покривка от 25 см, за която бе издадено предупреждение. В Сирия сняг засипа планината Касиун край Дамаск.

Снеговалежът почти изцяло блокира трафика в столичния град и накара министерството на образованието да затвори училища и университети за два дни.

Също днес, гъсти мъгли покриха някои райони на Пакистан. Службата за управление на въздухоплаването временно затвори международното летище "Беназир Бхуто" в Исламабад поради атмосферните условия и пренасочи пристигащите полети към Лахор.

Източник: БТА