Морски пехотинци не искат да делят стая с колеги гейове
Морски пехотинци не искат да делят стая с колеги гейове / снимка: Reuters

Командващият американската морска пехота генерал Джеймс Конуей заяви, че много от неговите войници не биха искали да споделят стая с техни колеги хомосексуалисти, предадоха световните агенции.

"Мога да ви уверя, че голяма част от морските пехотинци не биха искали да делят стая с човек, който е отявлен хомосексуалист", заяви генералът на пресконференция в Пентагона.

Той не скри неодобрението си за промяната на така наречения закон "Не питай, не казвай", по силата на който американските военни не разкриват сексуалната си ориентация, защото в противен случай ще бъдат уволнени.

По силата на този закон от армията заради сексуалната им ориентация от 1993 г. са изгонени 13 500 военни.

Промените на закона бяха одобрени в долната камара на Конгреса, което ще позволи в армията да служат открити хомосексуалисти. Дебатите по въпроса в горната камара на Конгреса обаче обещават да бъде ожесточен, защото там противниците на промените са много, допълва БТА.

Генерал Конуей, който ще се пенсионира през есента, подчерта, че ако промените бъдат приети, морски пехотинци ще се подчинят. Но в такъв случай те най-вероятно ще търсят доброволци, които да споделят стаите и дори сградите, в които ще бъдат настанени пехотинците с хомосексуална ориентация.

Неотдавна допитване до общественото мнение на Си Ен Ен показа, че 78 процента от американците нямат нищо против в армията да служат хора, признаващи открито хомосексуалността си.