/ / Guliver/Getty Images
Искат да насочат вниманието към трафика на хора и равенството на половете
Около 200 непалски „кунг фу” монахини се отправиха на едномесечно пътуване от Непал през Индия, заменили надиплените си кафяви роби с клинове от ликра, за да привлекат вниманието към трафика на хора и равенството между мъжа и жената. Будистките монахини владеят бойни изкуства и често организират поклоннически пътувания и пътувания с велосипеди, за да привличат вниманието към равенството между половете.
 
„Започваме петото си поклонничество (ятра) и главната ни мисия е да повишим осведомеността за овластяването на жените и трафика на хора”, каза монахинята Йеше Ламо.
 
Всяка година хиляди жени и деца в Южна Азия са примамвани в градовете и отвъд границите с обещания за доходна работа, но всъщност биват продавани в съвременно робство.
 
Непал регистрира увеличаване на случаите на трафик на хора след опустошителното земетресение през 2015, което остави хиляди без дом.
 
Националната комисия за защита на човешките права оценява, че през миналата година е имало около 23 200 случая на трафик или опити за трафик.
 
Монахините казват, че са се сблъскали с няколко случая на трафик докато са били доброволки в помощта за жертвите на земетресението.
 
„Така се оформи идеята да отиваме с велосипеди на „ятра” до всички отдалечени места и да обясняваме на хората, че ние всички сме момичета и че момичетата могат да се справят с всичко. Те не са безполезни, нито са за продан”, каза 23-годишната монахиня Жигме Кончок Ламо.
 
Монахините ще изминат 3000 км от хълмовете на непалската столица Катманду през Южна Индия до Делхи и накрая  до Дарджилинг в щата Западен Бенгал.
БГНЕС