Министри в Полша хвърлиха оставки след скандал с подслушвания
Министри в Полша хвърлиха оставки след скандал с подслушвания / БГНЕС

Председателят на парламента на Полша и трима министри, свързани с нашумял скандал с тайно записани техни разговори, подадоха оставка, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки полския премиер Ева Копач.

Те заявиха, че се оттеглят в името на успеха на управляващата партия "Гражданска платформа" на предстоящите след четири месеца парламентарни избори.

Оставки подадоха министърът на държавното съкровище Влоджимеж Карпински, на спорта Анджей Бернат и на здравеопазването Бартош Арлукович, съобщи министър-председателката. По-късно за оставката си съобщи и маршалът на Сейма Радослав Шикорски.

Полша бе разтърсена миналата година от скандал със записани разговори в два варшавски ресторанта разговори на висши правителствени служители, припомня ДПА. Записите бяха пуснати от списание "Впрост". Тримата министри и председателят на парламента са сред неколцината подслушвани лица, сред които бе и управителят на централната банка Марек Белка и тогавашният вътрешен министър Бартломей Шенкевич. На записите се чува как те обсъждат свои колеги от кабинета и централната банка, говорят за изборите в Полша през 2015 г. и финансовите проблеми на правителството. По данни на "Впрост" записите са направени в началото на 2014 г.

Тази седмица в интернет бяха публикувани материали от прокурорското разследване на този скандал.

На пресконференцията, на която съобщи за оставките на тримата министри и на няколко заместник-министри, премиерът Копач каза, че "тези, които са станали жертва на незаконно подслушване, са проявили чувство на отговорност за държавата, а не на привързаност към министерските си кресла".

"Единственият ефект от следствието, което прокуратурата води вече една година,
е огромното изтичане на материали. Това подкопава доверието към прокуратурата", заяви Копач и посочи, че няма да приеме отчета на главния прокурор Анджей Серемет за това как класифицирана информация за разследването е изтекла във Фейсбук.
Копач каза, че по случая може да продължи да работи само нова прокуратура с нов главен прокурор.

„Докато съм премиер, няма да позволя записите да бъдат използвани за политически игри", заяви министър-председателката и се извини на привържениците на управляващата партия, които "с отвращение и раздразнение" са слушали записите, предаде Асошиейтед прес.

Източник: БТА