Милионен поход и обща стачка в Египет
Милионен поход и обща стачка в Египет / снимка: Reuters

Десетки хиляди египтяни се събраха в централната част на Кайро. Протестното движение в Египет, което иска оттеглянето на президента Хосни Мубарак, организира "милионен поход" в столицата точно седмица след началото на народния бунт срещу 30-годишния режим. Друг милионен поход е планиран в средиземноморския пристанищен град Александрия. От началото на протестите най-малко 125 души загинаха.

Определяйки исканията на народа като законни, армията се ангажира да не използва сила, но призова демонстриращите да протестират с мирни средства и затвори достъпа до Кайро и други градове, в които се очакват протестни шествия. Автомагистралата, свързваща Александрия със столицата е преградена от военни части, пише БТА. Образувала се е дълга колона от чакащи камиони със стоки и коли. Войниците не пропускаха превозни средства, насочили се към Кайро. Според репортер на АФП, блокиран от армията е и изходът от градовете Мансура, Суец и Фаюм. Железопътното движение е прекъснато, не работи и линията на метрото, свързваща Кайро и Шубра ел Хейма (на 20 км северно от града), поради което много жители на столицата не успяха да отидат на работа.

Протестиращите насрочиха и обща стачка. Призивът за стачката беше отправен за първи път в неделя от работници от град Суец, един от трите големи града заедно с Кайро и Александрия, където протестите и бунтовете бяха особено ожесточени и в които е въведен комендантски част. "Присъединяваме се към работниците от Суец и ще започнем обща стачка, докато исканията ни бъдат изпълнени", заяви пред АФП организаторът Мохамед Уакед.

Около 50 египетски организации, защитаващи човешките права, призоваха в комюнике президента Хосни Мубарак да "се оттегли" от власт, за да "се избегне кървава баня" в осмия ден от протестите. Те призовават също така и за нова Конституция, изработена от комисия с представители на всички партии и политически сили, както и на гражданското общество. Неправителствените организации искат "провеждането на свободни и прозрачни парламентарни и президентски избори в идните шест месеца".

Много протестиращи не се съобразиха с полицейския час и се събраха през нощта на площад Тахрир, епицентър на протестите.

Милионен поход и обща стачка в Египет
netinfo

Междувременно новото правителство на Египет, ръководено от премиера Ахмед Шафик, встъпи в длъжност. Мнозина от министрите са били членове на предишния кабинет, уволнен от президента Хосни Мубарак в опит да успокои протестите, отбелязва ДПА. Ахмед Абул Гейт остава начело на външното министерство, а Мохамед Тантауи - на министерството на отбраната, като получава също поста на вицепремиер. Министерствата на петрола и на труда също запазват ръководителите си.

За нов министър на вътрешните работи е назначен пенсионираният генерал от полицията Махмуд Уагди, който заема мястото на Хабиб ел Адли, превърнал се в най-омразната фигура заради бруталните действия на силите за сигурност срещу демонстрантите.

Министерството на финансите ще се оглавява от Самир Мохамед Радуан, а на търговията - от Самиха Фаузи Ибрахим.

Министърът на културата Фарук Хосни, който е с най-дългия стаж в правителството, е заменен от известния литературен критик и професор в няколко арабски, европейски и американски университети Габер Асфур. Прочутият египетски археолог Захи Хауас беше назначен на новосъздадения пост държавен министър за античните предмети.

Съставът на новия кабинет обаче едва ли ще задоволи демонстрантите, които от миналата седмица изпълват улиците по цялата страна с искане за оставка на Мубарак и целия му режим, отбелязва Асошиейтед прес.

Милионен поход и обща стачка в Египет
netinfo