Медведев изтъкна опасните последици от безотговорните амбиции
Медведев изтъкна опасните последици от безотговорните амбиции / снимка: БГНЕС
Новият руски президент Дмитрий Медведев изтъкна опасните последици от „въоръжените конфликти“, породени от „безотговорни амбиции“. Той направи това по време на големия военен парад на Червения площад, който отбелязва победата във Втората световна война през 1945 г.

„Историята на световните войни показва, че въоръжените конфликти не се пораждат от само себе си, те са предизвикани от тези, които поставят безотговорните си амбиции над интересите на отделните страни и на цели континенти, над интересите на милиони хора“, заяви новият руски президент в първата си голяма реч след встъпването в длъжност.

Изявлението на Медведев става в момент, когато отношенията на Русия със западните страни, най-вече със САЩ, остават напрегнати. 

Военният парад  в Москва днес започна с преглед на войниците, които бяха подредени пред официалната трибуна. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков обиколи трите вида войски – авиация, сухопътни войски и флота, облечени в новите си униформи.

Парадът, в който за първи път от 18 години участва и тежко въоръжение, има за цел да „покаже нарастващия ни потенциал в областта на отбраната“, заяви Владимир Путин, който вчера бе избран за министър-председател.

Общо 8000 войници и 110 вида тежко въоръжение ще преминат през Червения площад. Четири ракети Topol-M ще закрият парада. Над Червения площад ще прелетят 32 самолета и хеликоптера, включително стратегическия бомбардировач Туполев 160.