Медиците в Либия – изкупителна жертва
Медиците в Либия – изкупителна жертва / снимка: BGNES

Редица италиански медии коментират решението на либийския Висш съдебен съвет да промени смъртните присъди на шестимата български медици, осъдени заради заразяване с вируса на СПИН над 400 либийски деца, в доживотни присъди.

Вестник "Джорнале" отбелязва, че одисеята на петте български медицински сестри и палестинския лекар, държани за заложници 8 години в либийските затвори, най-после е претърпяла развитие. Изданието допълва, че в този случай обаче не може да се говори за правосъдие с главно "п".

Срещу медиците няма и най-малкото доказателство, а те самите винаги са твърдели, че са невинни и че техните признания са били изтръгнати с мъчения, припомня ежедневникът. Вече е ясно, че шестимата медици са изкупителна жертва. Още преди те да пристигнат в болницата в Бенгази, там вече е имало 200 случая на зараза с вируса на СПИН. Прочути учени като Люк Монтание, откривателя на вируса на СПИН, обявиха, че заразата е започнала преди появата на българите в болницата, но никой не обърна внимание на тези научни твърдения, допълва вестникът. В този случай никой не е е заразявал умишлено никого. 

В действителност целият този случай беше скалъпен от либийската държава, за да прикрие сериозните недостатъци на здравната си система, които са предизвикали СПИН епидемията, и да избегне скандала и народното недоволство, допълва италианското издание.

Ако всичко върви по план, шестимата медици скоро ще напуснат Либия, коментира вестник "Кориере дела сера" новината за промяната на смъртните присъди в доживотен затвор. Най-после идва развръзката на една мъчителна история на нехуманно отношение, на опити за самоубийства, съпътствали дълъг 8-годишен арест. Според защитата на медиците тази мъчителна история се основава на съмнителни доказателства, допълва изданието. Случаят с шестимата медици беше свързан с политически интриги, международни преговори и паралелни разговори типично в либийски стил, допълва изданието.

Агенция АНСА насочва вниманието си върху реакциите на роднините на шестимата медици. Медията цитира дъщерята на Нася Ненова - Гергана Узунова, според която, шестимата медици са били заблудени и принудени да подпишат документа, който ги лишава от всякаква възможност да предприемат в бъдеще действия срещу Либия заради прекараните 8 години в затвора.

"Семействата на жертвите си прибраха парите, а ние какво получихме в замяна? Доживотна присъда. Кой знае колко време ще бъде необходимо, за да бъдат върнати медиците в България?", допълва дъщерята на Нася Ненова, цитирана от АНСА.

Вестник "Република" припомня хронологията на събитията около случая с шестимата медици и също отбелязва, че те винаги са твърдели, че са невинни. Вестникът допълва, че либийският лидер до последно е използвал случая с шестимата медици, за да предявява искания и претенции и да упражнява шантаж. Електронното издание "Моменто сера" коментира, че вече може да се говори за развръзка на казуса с шестимата медици.

Италианската телевизия "Ла сетте" припомня в обширен материал кои са шестимата медици, за които се говори толкова много в последните години. В портретите на петте медицински сестри и палестинския лекар се припомня кога те са били арестувани в Либия и от кога са работели в Джамахирията.