Македония с нова стратегия за името
Македония с нова стратегия за името / БГНЕС

Македонският парламент прие резолюция за разрешаване на спора за името между властите в Скопие и Атина. Резолюцията предвижда приемане на държавна стратегия за разрешаване на спора. В 120-местния парламент документът бе подкрепен от 93 народни представители, един гласува против. Една от основните точки се отнася до запазването на националната идентичност.

Президентът Бранко Цървенковски каза, че е необходима нова стратегия за разрешаване на спора за името, след като Гърция наруши временната спогодба на срещата на върха на НАТО в Букурещ, когато бе блокиран приемът на страната в Атлантическия пакт. За двойната формула Цървенковски каза, че Македония е отхвърлила тази линия преди срещата на НАТО с предложението Република Македония (Скопие).

"Аз съм убеден и твърдя, че за бъдещето на Македония няма сериозна алтернатива на европейската и евроатлантическата интеграция", каза още Цървенковски. Според него много важно е дали в предложенията за разрешаване на спора ще бъде ясно записано съществуването на македонски народ и език.

"Аз не мога да реша този проблем без премиера Груевски, той може", каза още Цървенковски, имайки предвид мнозинството от две трети в парламента.

Македонският министър-председател Никола Груевски заяви, че на този етап "Гърция няма никакво намерение да отстъпи" по отношение на македонската нация и идентичност, а това според него е основният проблем. Груевски потвърди, че за разрешаването на спора ще бъде организиран референдум, който ще бъде тяхната "пътна карта" за воденето на преговорите, съобщава БГНЕС.