/ БГНЕС
Предстоящата зима ще се окаже „най-тежкият тест досега“ за енергийна мрежа на Украйна от началото на руската инвазия, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Агенцията представи план от 10 точки за Украйна за гарантиране на енергийната ѝ сигурност, засегната от войната. МАЕ също предупреди за проблеми при доставките на електроенергия за Молдова, след като Киев ще спре транзита на руски петрол в края на 2024 г., предаде АФП.

„Енергийната система на Украйна оцеля през последните две зими… Но тази зима ще бъде най-тежкият тест досега“, заяви изпълнителният директор Фатих Бирол.

Украйна е загубила повече от две трети от капацитета си за производство на електроенергия от началото на войната. Докладът предупреди за „огромна разлика между наличното предлагане на електроенергия и пиковото търсене“.

През лятото, когато енергията за отопление на жилища обикновено е по-ниска, капацитетът на Украйна за производство на електроенергия вече е с повече от 2 гигавата под пиковото търсене от 12 гигавата.

Тъй като търсенето на енергия за отопление на домовете се увеличава през зимата, МАЕ прогнозира, че пиковото търсене в страната може да нарасне до почти 19 гигавата.

„Натоварването, което е поносимо през летните месеци, може да стане непоносимо, когато температурите започнат да падат и доставките на топлинна енергия и вода намлеят“, се казва в доклада.

МАЕ обяви, че електроцентралите, повредени от руски атаки или окупирани от руски войски, като например атомната електроцентрала в Запорожие, спешно се нуждаят от подмяна или ремонт, а физическата и информационната сигурност на критичната инфраструктура се нуждае от укрепване.

Тя също така препоръча увеличаване на капацитета за внос на електроенергия и газ от ЕС, ускоряване на децентрализацията на производството на електроенергия и по-големи инвестиции в енергийната ефективност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС