Лондон обезпокоен от твърденията за изборни нарушения в Русия
Лондон обезпокоен от твърденията за изборни нарушения в Русия / BGNES

Британското външно министерство изрази "безпокойство" от твърденията за изборни нарушения на парламентарните избори в Русия, тъй като "ако те се потвърдят, това ще значи, че изборите не са нито свободни, нито честни", предаде Франс прес. "Крайно разочароващо е, че Москва попречи на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да наблюдават изборите, което щеше да гарантира независим и експертен надзор", посочва говорител на министерството.

Париж поиска Москва да даде пълна яснота по обвиненията в измама на вчерашните избори, посочва АФП. "Взехме под внимание обвиненията за нарушения във връзка с изборите, макар и да не сме в състояние да преценим влиянието им върху изборните резултати", заяви пред журналисти говорителката на френското външно министерство Паскал Андреани. Европейската комисия се въздържа днес от оценка за вчерашните избори, за да "анализира информацията, идваща от различни източници", каза нейният говорител Йоханес Лайтенбергер.

В момента с португалското председателство на ЕС и върховния представител за външната политика и сигурността Хавиер Солана анализираме пристигащата от различни източници информация. Ще изразим мнение, когато разполагаме с всички подробности и добием пълна картина, уточни Лайтенбергер. "В течение сме на твърденията за нарушения. Те трябва да бъдат проучени от компетентните органи в Русия, което ние ще следим отблизо", добави говорителят.

Говорител на германското правителство отбеляза днес, че парламентарните избори, на които триумф постигна водената от президента Владимир Путин партия "Единна Русия", не са били "свободни, справедливи и демократични", посочва АФП. Италианският премиер Романо Проди, който е на посещение в Албания, призова руските власти да изяснят резултатите, да успокоят международната общност и да сложат край на проблемите и възникналите въпроси. "Фактът, че Русия намали броя на наблюдателите от 470 на 70, не е добър знак. Оценката на международните наблюдатели е много важна, разбира се", заяви албанският премиер Сали Бериша, цитиран от БТА.