Ливанските бежанци да не бързат да се връщат в Южен Ливан
Ливанските бежанци да не бързат да се връщат в Южен Ливан / netinfo

Израелската армия пусна позиви в ливанския пристанищен град Тир, в които предупреждава ливанските бежанци да не бързат да се връщат в Южен Ливан, докато там не бъдат разположени ливански войници и мироопазващи сили на ООН.

"Положението в Южен Ливан ще остане опасно докато ливанското правителство не изпрати ливански войници заедно със силите на ООН.

В интерес на собствената ви безопасност ви предупреждаваме да не се връщате в южната част на страната, докато там не бъдат разположени силите, от които се очаква да гарантират сигурността ви", се казва в листовките.

От вчера, когато влезе в сила прекратяването на огъня между Израел и Хизбула съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН, десетки хиляди ливански бежанци се насочиха обратно към домовете си в Южен Ливан.

Израелски официални лица съобщиха, че израелската армия планира да се изтегли от Южен Ливан в срок от една седмица до 10 дни и има готовност да прехвърли контрола над някои от предните си позиции на силите на ООН до 48 часа.

Според западни дипломати обаче, разполагането на първите 4000 "сини каски" в Ливан под френско командване може да започне най-рано другата седмица.