Ливанската армия предприе действия за край на сблъсъците
Ливанската армия предприе действия за край на сблъсъците / снимкa: БГНЕС

Ливанската армия предприе действия, за да сложи край на незаконното въоръжено присъствие по улиците и на конфликта между Хизбула и привърженици на правителството, дори ако за това се наложи да използва сила, предаде Ройтерс.

Досега ливанската армия заемаше неутрална позиция в конфликта, който отне живота на 81 души и предизвика загриженост на арабската и международна общност за бъдещето на страната. В изявление на армията се казва, че тя ще предприеме действия за прекратяване на всякакво въоръжено присъствие в градовете и селищата и разрешава на войниците си да използват сила, ако това е необходимо.

Източник от силите за сигурност заявил пред Ройтерс, че мярката предвижда арест на всеки въоръжен човек, установяване на контрол върху въоръжени позиции и операции срещу предполагаеми складове с оръжия. Въоръжени привърженици и от двете страни все още са по улиците, а на много места в страната сблъсъците продължават. По-голямата част на Бейрут е парализирана от улични барикади, издигнати от Хизбула и нейните съюзници. Летището и пристанищата на града продължават да са затворени.

В Бейрут пристига мисия на Арабската лига, за да се опита да посредничи в конфликта.