Литва не иска проруски кандидати начело на европейската дипломация
Литва не иска проруски кандидати начело на европейската дипломация / снимка: Guliver/Getty Images

Президентът на Литва Далия Грибаускайте се изказа против проруски кандидати за шеф на дипломацията на ЕС в обстановка на притеснения заради руско-украинската криза, предаде АФП. Балтийските страни и Полша ще настояват за неутралност на кандидатите за този пост на започващата довечера среща на върха на ЕС в Брюксел.

„Сега установяваме, че някои кандидати изразяват съвсем открито проруски позиции. Такива кандидати естествено са абсолютно неприемливи за нашата група държави”, предупреди бившият европейски комисар за бюджета, която е известна с откровените си изказвания. Тя обаче отказа да коментира конкретните имена на хората, обсъждани за нов върховен представител на ЕС за външната политика, като подчерта, че иска да види „окончателния пакет кандидатури”, включително тези за председател на Европейския съвет.

Желанието на Италия следващият шеф на дипломацията на ЕС да стане младата й външна министърка Федерика Могерини се сблъсква с остро противопоставяне в някои източноевропейски страни, които смятат, че позицията на Рим е твърде благосклонна към Москва.

В Букурещ румънският президент Траян Бъсеску не коментира поименно Могерини, но заяви, че страната му ще подкрепи кандидат от бившия комунистически блок. „Румъния има своя позиция, искаме върховният представител за външната политика да е представител на източноевропейските страни”, каза Бъсеску преди заминаването си за Брюксел, пише БТА.

По-рано в интервю за румънска частна телевизия той спомена конкретно имената на полския външен министър Радослав Шикорски и българския еврокомисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева, отбелязва АФП.

Литва активно лобира за по-твърда позиция на ЕС към действията на Русия в Украйна и анексирането на Крим. Румъния остро осъди присъединяването на Крим към Русия и изрази подкрепа за по-строги санкции на ЕС срещу Москва, припомня АФП.