/ iStock
Лекар в американския град Филаделфия, щата Пенсилвания, пробяга почти километър за черен дроб, блокиран от улично задръстване, за да го трансплантира на пациент, съобщи Fox 29.

Хирургът Адам Бодзин е трябвало да извърши на пациент трансплантация на черен дроб, но установява, че колата, превозваща органа, е заседнала в задръстване. Пътищата около болницата са били затворени заради маратона във Филаделфия, в който се включили хиляди бегачи. Тогава, облечен в бяла престилка и хирургическа защитна екипировка, Бодзин решава сам да набави органа. Той пробяга почти километър, промушквайки се между маратонци, за да стигне до черния му дроб, от който 66-годишният му пациент отчаяно се нуждаеше.

„Помахах на полицай, преди да пресека маратонското трасе. За щастие той се съгласи да ме вземе обратно, ако взема черния дроб. Мисля, че хората ме гледаха странно, когато тичах с контейнера“, каза хирургът.

Във ВМА спасиха живота на 50-годишен мъж чрез трансплантация на черен дроб

Пациентът Чарлз Роу, който беше готов за операция същия ден, научи за невероятната всеотдайност на хирурга едва след успешния завършек на операцията. "Той е страхотен. Той наистина е невероятен лекар. Той надмина себе си при изпълнение на задълженията си“, каза мъжът.

По-рано беше съобщено, че след трансплантация на органи новозеландката Джесика Елена запазила старото си сърце и го държала в найлонов плик. Тя искала да дари сърцето си и черния дроб на научен университет, но изследователите взеха само малка част и й върнаха останалото.
БГНЕС