Лавров: Военен удар срещу Иран ще е грешка с непредвидими последици
Лавров: Военен удар срещу Иран ще е грешка с непредвидими последици / снимка: Reuters, архив

Руският външен министър предупреди, че евентуален военен удар срещу Иран ще е сериозна грешка с непредсказуеми последици, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Русия е категорично против каквато и да е военна акция срещу ислямската държава, макар че Москва подкрепи санкциите на Съвета за сигурност на ООН, наложени на Техеран заради ядрената му програма. Очаква се тази седмица Международната агенция по атомната енергия (МААЕ) да разпространи най-подробния си досега доклад за изследователска дейност на Иран, която според някои цели създаване на атомна бомба. Не се очаква обаче Съветът за сигурност да наложи нови санкции в резултат на доклада.

Израелски медии писаха, че премиерът Бенямин Нетаняху иска да си осигури подкрепата на кабинета по въпросите на сигурността за нанасяне на удар по иранските ядрени инсталации.

Помолен да коментира тези твърдения, Лавров каза, че "това ще е сериозна грешка, която може да има непредсказуеми последици". Военната намеса води само до многократно увеличаване на жертвите. Всеки конфликт може да се решава единствено на основата на принципите, които са одобрени от международната общност и са залегнали в Устава на ООН, подчерта руският външен министър. Според него единственият начин да се уталожат тревогите, които буди иранската ядрена програма, е подновяване на преговорите между Шесторката (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) и Иран.

Лавров отговори на въпроса за Иран на пресконференция, дадена след срещата му в Москва с ирландския външен министър Еймън Гилмор. Той заяви, че Ирландия не приема израелска военна намеса в Иран и ще направи всичко възможно за напредък в уреждането на конфликта около иранската ядрена програма, предаде ИТАР-ТАСС.

Френският външен министър Ален Жупе от своя страна заяви, че евентуално военно нападение срещу ядрената програма на Иран може да предизвика "пълна дестабилизация" на региона, но подкрепи идеята за налагане на по-строги санкции срещу режима в Техеран.

Междувременно разузнавателни данни, предоставени на Международната агенция по атомната енергия (МААЕ), показват, че Иран е изминал вече важни етапи, необходими за създаване на ядрено оръжие, пише вестник "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс.

Иран изглежда е получил решаваща техническа помощ от чужди експерти, пише изданието, позовавайки се на дипломати и ядрени експерти, започнати със съдържанието на доклада на МААЕ, който ще бъде огласен тази седмица, може би в сряда.

В доклада, най-подробния досега по въпроса, се съдържат нови подробности за ролята, което е изиграл ядреният учен от бившия Съветски съюз Вячеслав Даниленко, предава БТА. Твърди се, че той е обучавал иранците как се създадат високоточен детонатор, какъвто се използва за предизвикване на ядрена верижна реакция. Съществена техническа помощ са оказали и експерти от Северна Корея и Пакистан.

Докладът на МААЕ потвърждава, че са били основателни притесненията, че Иран е продължил да се занимава с изследвания, свързани с ядреното оръжие, и след 2003 г., когато се смяташе, че е спрял тайната си програмата си, съобразявайки се с международния натиск.

Нови разкрития показват, че тайната иранска ядрена програма е била по-амбициозна, по-добре организирана и по-успешна от това, което се предполагаше, пише "Вашингтон пост".

Иран отхвърли предварително обвиненията, които Международната агенция за атомна енергия се готви да отправи срещу ядрената му програма в своя доклад, който ще бъде публикуван по-късно този месец, предаде Франс прес.

Днес президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад предупреди САЩ и Израел да не предприемат евентуална атака на иранските ядрени инсталации и подчерта в интервю за египетския всекидневник "Ал Акбар", че Техеран е способен да даде отпор. "Те се опитват да получат международна подкрепа за една военна операция, която има за цел да ликвидира иранското влияние в региона, но Иран няма да им позволи да действат по този начин", каза Ахмадинеджад.

Израелската преса от една седмица говори за дебат в израелското правителство относно превантивни удари по ирански ядрени инсталации, припомня Франс прес. МААЕ ще предаде във вторник доклада си, който според западни дипломатически източници подкрепя подозренията, че ядрената програма на Иран е за военни цели. Израелският президент Шимон Перес също предупреди, че възможността за военна атака срещу Иран изглежда по-близка, отколкото намирането на дипломатическо решение.

Запитан по този въпрос, иранският министър на външните работи Али Акбар Салехи, заяви миналата седмица по време на визита в Либия, че Иран е подготвен за най-лошото и предупреди Вашингтон да не се противопоставя на Техеран. От няколко години иранските лидери повтарят, че всяка израелска атака срещу Иран ще предизвика пряк отговор не само срещу еврейската държава, но и срещу САЩ и в частност срещу американските военни, разположени в Персийския залив, припомня Франс прес.

Техеран, който шумно рекламира развитието и обновяването на военноморските и ракетните си сили, намекна през последните месеци, че американските кораби, плаващи край иранските брегове, са уязвими. "Иран ще накаже Израел в случай на атака", повтори миналата седмица и началникът на Генералния щаб на иранските въоръжени сили генерал Хасан Фирузабади. "Но САЩ знаят, че всяка атака на ционисткия режим срещу Иран ще им нанесе сериозни щети", допълни той.