Лавров: НАТО не може да съществува без мита за руска заплаха
Лавров: НАТО не може да съществува без мита за руска заплаха / БГНЕС

Раздуването на мита за "руската заплаха" е необходимо, за да оправдае съществуването на НАТО. Това заявява външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за "Московский комсомолец", предаде ТАСС.

"НАТО отговаря за своята зона и както е записано във Вашингтонския договор, осигурява колективна отбрана срещу нападение. Ами тогава си стойте в своите граници, никой няма намерение да ви закача. Това обаче им се вижда малко, тъй като губи смисъл съществуването на военнополитическия блок", отбелязва Лавров.

Ще засили ли НАТО присъствието си в Източна Европа

Обречени на неуспех са според него опитите на Северноатлантическия съюз да намери смисъла на съществуването си, изгубен след разпадането на Варшавския договор. Операцията в Афганистан не подпомогна това търсене. Тя се провали и днес ситуацията в тази страна стремително се влошава - "тероризмът се разрасна, десетки пъти се увеличи наркотрафикът", посочва първият дипломат на Русия.

Във връзка с последните събития в Крим и Сирия сега дейно се експлоатира т. нар. руска заплаха, за да се обясни по-нататъшното съществуване на НАТО, казва Лавров.

Варшава иска по-голямо присъствие на НАТО в Източна Европа

По думите му чрез изкуствено разпалване на безпочвени страхове алиансът се опитва да овладява геополитическото пространство все по-близо до границите на Русия - въпреки предишните обещания и ангажименти. "Виждаме всичко това. Те разбират всичко това, но се правят на наивници, включително по проблемите на ПРО, която наред с разширяването на НАТО е дестабилизиращ фактор за глобалната стабилност и нарушава глобалните паритети", добавя Лавров.

Поканата за членство в пакта, отправена към Черна гора, е "изкуствено решение, няма да добави никаква сигурност на натовците". Черногорският народ едва ли е забравил натовските бомбардировки и "надали ще приеме с ентусиазъм идеята на своето ръководство "да потули много неща" с присъединяване към НАТО", твърди Лавров. "Въпросът не опира до Черна гора, а до това как НАТО се отнася не само към развитието на отношенията с Русия, а към гарантирането на глобална сигурност".

Източник: БТА