Лавров и Кери искат частично прекратяване на огъня в Сирия
Лавров и Кери искат частично прекратяване на огъня в Сирия / снимка, архив: БГНЕС

Американският държавен секретар Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров призоваха за частично прекратяване на огъня в Сирия преди конференцията за мир за Сирия, която ще се състои в Женева на 22 януари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Двамата водещи дипломати заедно със специалния пратеник за Сирия на ООН и на Арабската лига Лахдар Брахими обсъдиха обстановката в Сирия на тристранна среща в Париж, допълва агенцията.

Те са обсъдили възможността да се опитат да насърчат враждуващите в Сирия сили да се съгласят на прекратяване на огъня в някои части на близкоизточната страна, включително и Алепо, предаде Ройтерс.

Тримата дипломати са разговаряли и за готовността на сирийския президент Башар Асад да се съгласи да бъдат отворени коридори за достъп на хуманитарна помощ, допълва Ройтерс. Кери и Лавров са постигнали съгласие по много въпроси във връзка със Сирия, посочи Кери, цитиран от ИТАР-ТАСС. Двамата дипломати са се съгласили, че е необходимо да се сложи край на жестокостите и насилието в страната.

Те са били единодушни, че сирийската хуманитарна криза е засегнала и съседни на Сирия страни като Йордания и Турция. За конференцията в Швейцария Джон Кери подчерта, че трябва да се продължи работата със сирийската опозиция за подготовката на този форум.

По-късно Кери ще има среща с лидера на Сирийската национална опозиционна коалиция Ахмад Джарба, както и с други опозиционни лидери, предаде руската агенция. На разговорите в Париж Русия и САЩ са обсъдили и евентуалната размяна на затворници между силите на Башар Асад и опозицията, допълва ДПА.

В края на тристранната среща Сергей Лавров подчерта, че в конференцията за Сирия трябва да участват Иран и Саудитска Арабия, предаде ИТАР-ТАСС. Ето защо към двете страни е била отправена покана за участие.

Преди конференцията за Сирия Лавров упрекна сирийските бунтовници, че пречат на доставката на хуманитарни помощи са сирийците, предаде ИТАР-ТАСС.

Лавров акцентира, че сирийската опозиция разбира необходимостта от борба с терористите, наводняващи Сирия, допълва агенцията.

По повод нарастването на броя на терористите в близкоизточната страна Лавров предупреди, че това се дължи на липсата на ясен фронт между правителствените сили и опозицията и на раздробяването на самата сирийска опозиция. След тристранната среща специалният международен пратеник за Сирия Лахдар Брахими подчерта, че е необходимо да се прибегне до творчески подход при решаването на сирийския проблем, предаде ИТАР-ТАСС.