/ iStock/Getty Images
Лагуната Серо в град Лимпио, Парагвай, е отчетливо разделена на две части - една е лилава, другата - синя. Едната излъчва зловоние, другата - не, предаде Асошиейтед прес.

Лагуната е разделена чрез изграждане на насип и пътно платно за превоз на камиони до и от местни фабрики.Преди няколко месеца хората започват да забелязват, че водата се е променила от едната страна на пътя и че измират риби и птици. Те сигнализират местните органи по опазване на околната среда, които взимат проби.

"Преди три месеца хиляди риби в лагуната измряха. Миризмата беше непоносима, появиха се купища мухи. Преди месец измряха чаплите и цветът на водата се промени", разказва местната жителка Ерминия Меса.

Франсиско Ферейра от лабораторията на Националния мултидисциплинарен университет, в която са изследвани пробите, казва, че промененият цвят на водата се дължи на наличието на тежки метали като хром, използвани обикновено при дъбенето на животински кожи за производството на кожа. Те най-вероятно са попаднали във водата от разположения на брега на лагуната цех за щавене на кожи.
БТА