Кристиан Вулф: провинциален политик с президентски стил
Кристиан Вулф: провинциален политик с президентски стил / снимка: Reuters

Кристиан Вулф, който дълго време беше смятан за съперник на Ангела Меркел, бе избран днес за президент на Германия след дълга политическа кариера.

Вулф, 51-годишен адвокат с елегантна осанка, стана най-младият германски президент - длъжност, която има главно представителни функции. Той е и първият държавен глава католик след президента Хайнрих Любке, отбелязва ДПА.

Още на 20 години Вулф е партиен активист, а на 34 дръзва да се изправи на провинциалните избори срещу Герхард Шрьодер в неговия  собствен бастион - провинция Долна Саксония. Вулф губи два пъти битката за премиерския пост на провинцията, спечелена от лидера на германските социалдемократи Шрьодер, който после стана и канцлер на Германия.

През 2003 г. Вулф най-сетне изтръгва провинцията от властта на левицата и става премиер на провинциалното правителство. Преизбран е на този пост през 2008 г.

Като премиер на провинциалното правителство Вулф води класическа консервативна политика и прилага план за драстични икономии, преди да реши да смекчи имиджа си и да се представи като по-социален управник, съобщава АФП. Вулф често пъти застава на страната на синдикатите в автомобилния гигант "Фолксваген", чието седалище е в Долна Саксония. Неотдавна той назначи в провинциалното си правителство министърка от турски произход.

Вулф е известен с работохолизма си - неговият нормален работен ден продължава 18 часа. Той никога не се е налагал в национален план и никога не е бил министър във федералното правителство.

Преди време името му беше споменато като евентуален бъдещ канцлер, но тогава Вулф отхвърли предположенията, че има подобни амбиции.  "Не притежавам безусловното желание за власт, нито готовността да подчиня всичко на това желание", каза Вулф през 2008 г.

След обявеното оттегляне от политиката на Роланд Кох, друга водеща фигура в редиците на християндемократите, Вулф остана един от малкото потенциални конкуренти на Меркел за лидерския пост на партията. След като бе избран за президент обаче, Вулф  няма да може повече да я засенчва. 

В Долна Саксония Вулф си спечели славата на политик, който умее да постига консенсус - качество, което ще бъде в негова полза на президентския пост.    

Новият президент е винаги усмихнат и приветлив, пише БТА. В провинцията си той остава популярен, въпреки че се разведе със съпругата си, от която има 17-годишна дъщеря, а през 2006 г. се ожени за дългогодишната си 36-годишна приятелка Бетина. Сега двамата имат момченце на 2 годинки.