Конституционният съд на Молдова призна румънския език за официален език в страната
Конституционният съд на Молдова призна румънския език за официален език в страната / снимки: БГНЕС, архив

Конституционният съд на Молдова призна румънския език за официален език в страната, решение, окачествено от румънския премиер Виктор Понта като „историческо”, съобщават румънските медии.

Официалният език на Република Молдова е „румънският език, а не молдовският, базиран на латиницата”, реши Конституционният съд в Кишинев, като по този начин даде статут на конституционна норма на Декларацията за независимост на страната, приета на 27 август 1991 г., предаде Медиафакс. Въпросът беше разгледан от съда след сезиране през март и септември 2013 г. от група депутати. Те поискаха Декларацията за независимост да получи статут на конституционна норма, като по този начин бе потвърдено, че официалният език на Молдова е румънският, а не молдовският език, базиран на латиницата, както е формулирано в член 13 на молдовската конституция.

Президентството в Кишинев обясни, че научното наименование на държавния език в Молдова е нещо сигурно и подчерта, че „румънската нация е организирана в две румънски държави - Румъния и Република Молдова”, посочва БТА.

Румънският премиер Виктор Понта окачестви решението на Конституционния съд като „добра новина за всички румънци и положителен сигнал за бъдещето”, съобщава Аджерпрес.

От своя страна президентът Траян Бъсеску изрази благодарност към молдовския Конституционен съд и инициаторите на сезирането и заяви, че в Европейския съюз ще има две държави, в които румънският език ще бъде официален. Той подчерта, че „това е акт на справедливост” спрямо историята и спрямо онези хора в Молдова, които се чувстват румънци.

Конституционният съд на Молдова призна румънския език за официален език в страната
netinfo


Румънският вестник „Ромъния либера” коментира, че по този начин „се слага край на една лъжа, измислена от Съветския съюз през 1924 г., за съществуването на т.нар. „молдовски език”, който според лингвистите категорично не съществува. Следващата стъпка е парламентът да промени член 13 от конституцията, в който се посочва, че официалният език е молдовският. Много е вероятно обаче изменението на конституцията да не е толкова лесно, тъй като е необходимо мнозинство от 2/3, отбелязва всекидневникът.