Конференцията за Сирия противоречи на мирното решаване на конфликта според Русия
Конференцията за Сирия противоречи на мирното решаване на конфликта според Русия / снимка: Reuters

Руското външно министерство заяви, че състоялата се в неделя в Истанбул конференция на "Приятелите на сирийския народ" е била в противоречие с поставените цели за мирно решаване на конфликта в Сирия, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

"Изразените в Истанбул намерения и уверения за пряка подкрепа, включително военна и логистична, на въоръжената опозиция, безспорно са в противоречие с целите за мирно решаване на конфликта", се казва в изявление на руската дипломация.

"Сега е необходимо не да се разпалват пагубни междуособици сред сирийците, а както предвижда планът на Кофи Анан, да се постигне и гарантира прекратяване на огъня и спиране на насилието от всички страни възможно най-скоро и да се наложи широк диалог за намиране на решение, което устройва всички сирийци. Смятаме, че именно в това се състои "защитата на сирийския народ", за която толкова много се говори в Истанбул. Само така може да се гарантира правото на сирийския народ сам, без външна намеса, да определя съдбата си, включително с избиране на легитимни управници на страната и на представителните й органи", заявява руското външно министерство, цитирано от БТА.

Днес в Северна Сирия бяха убити трима цивилни и няколко бяха ранени при боеве в селата Хас, Деир Субол и Фаркия и при експлозия в град Алепо.

Взрив прогърмя край полицейско управление на площад в центъра на Дамаск, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на ливанската телевизия Ал Джадид. Има пострадали полицаи и цивилни.

По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека в неделя в Сирия са убити най-малко 40 души, включително 15 войници, а от началото на репресиите през март м.г. са убити близо 10 000 души.