Кола-бомба избухна пред търговски център в Северна Ирландия
Кола-бомба избухна пред търговски център в Северна Ирландия / БГНЕС

Кола, в която е имало поставена бомба, е избухнала пред търговски център в Лондондери, в Северна Ирландия, предаде Франс прес, като цитира северноирландската полиция. Жертви и ранени няма, но са причинени сериозни материални щети.

Взривът е станал малко след полунощ. Колата, модел Корса, е избухнала пред банка, разположена в задната част на търговския център ДаВинчи в Лондондери. Малко преди атентата полицията е получила анонимна телефонна заплаха, в която се споменавало къде е паркирана колата-бомба. Полицаите са отцепили навреме района и са евакуирали хората от околните сгради и заведения. Засега никой не е поел отговорност за атентата.

Междувременно властите в САЩ съобщиха, че не разполагат с конкретна разузнавателна информация за възможни терористични актове в Европа. Това заяви американският министър на правосъдието Ерик Холдър, цитиран ИТАР-ТАСС.

В неделя Държавният департамент на САЩ предупреди американците, пътуващи в Европа, че Ал Кайда или свързани с нея терористични организации планират нападения в големи европейски градове. Веднага след това британското външно министерство отправи подобно предупреждение към британците, пътуващи във Франция и Германия.

Същевременно телевизия Ей Би Си съобщи, като се позова на анонимен източник, че в петък в САЩ ще има учение за повишаване на сигурността срещу терористична заплаха в железопътния транспорт, предаде Франс прес. Подобно учение ще има и във Великобритания в петък.