Кофи Анан призовава за правителство на националното единство в Сирия
Кофи Анан призовава за правителство на националното единство в Сирия / снимка: Reuters

Русия и други водещи сили са казали на посредника за Сирия Кофи Анан, че подкрепят идеята му за съставяне на сирийско правителство на националното единство, което би могло да включва представители на сегашното управление и опозицията, но не и хора, които биха го подкопали, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Сирийски опозиционни групировки обаче заявиха, че няма да приемат плана за политически преход, предложен от Анан, ако в него изрично не бъде заявено, че президентът Башар ал Асад трябва да се оттегли преди създаването на правителството на националното единство, предаде Ройтерс.

"За нас това предложение още е мъгляво, но мога да заявя, че ако то не посочва изрично, че Асад трябва да се оттегли, ние няма да го приемем", каза Самир Нашар, един от ръководителите на Сирийския национален съвет.

Според дипломатически източници от ООН в предложението на Анан не се говори конкретно за оставка на Асад, макар че се казва, че в правителството на националното единство не бива да влизат лица, застрашаващи стабилността.

Според външнополитически служители предложението е една от главните теми, които ще обсъждат Русия, останалите четирима постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и други ключови играчи в Близкия изток на среща в Женева в събота, посветена на конфликта в Сирия.

По думите на дипломат евентуално правителство на националното единство може да включва членове на сегашното управление, представители на опозицията и други, но в него не биха влезли хора, "чието трайно участие или присъствие би застрашило надеждността на прехода или би навредило на изгледите за помирение и стабилност".

Според него идеята за изключване на определени хора очевидно се отнася за Башар Асад, макар и в предложението на Анан да не се казва изрично, че сирийският президент не може да участва в правителство на националното единство.

Междувременно Иран изрази готовност да помогне на международния пратеник Кофи Анан да донесе мир в Сирия. Ако някои страни не искат Техеран да участва в среща на световните сили, "това е техен проблем", каза иранският посланик в ООН Мохамад Хазаи, цитиран от Ройтерс.

Участниците в срещата, организирана от Анан, ще търсят начин за прекратяване на конфликта в Сирия и осъществяване на политически преход.

САЩ, Великобритания и Франция обвиняват Иран, че помага на правителството на сирийския президент Башар Асад в смазването на въстанието срещу неговото управление. "Много важен факт, който никой не може да пренебрегва, е влиянието и конструктивната роля на Ислямска република Иран в региона", каза Хазаи, цитиран от БТА. "Ако някои сили не искат да извлекат полза от това влияние и тази конструктивна роля, това е техен проблем и е поредният признак за истинско пренебрегване на реалностите на място. Решението е сътрудничество между всички", заяви той.

На конференцията в Женева са поканени представители на петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция), Европейския съюз, Турция, Ирак, Кувейт и Катар. При обявяването на срещата обаче Анан не спомена нищо за Иран и Саудитска Арабия.

"От самото начало подкрепяме плана на г-н Кофи Анан и вярваме, че това е най-добрият начин за решаване на въпросите в Сирия. Така че всякакви консултации на Кофи Анан с Ислямска република Иран са добре дошли по всяко време", каза Хазаи.